"Polska lasagne" bije na głowę tradycyjne gołąbki. Przepis Ewy Wachowicz to majstersztyk

Jak zrobić gołąbki? Przepis na tradycyjne zna prawdopodobnie każdy. Nie słynie jednak z łatwości. Jeśli masz ochotę na smak tego dania, ale nie na męczące zawijanie, wypróbuj "polską lasagne" według Ewy Wachowicz.

Gołąbki są uwielbiane przez wielu Polaków, ale robimy je stosunkowo rzadko. Powodem jest dość pracochłonne przygotowywanie. Do zawijania ich tak, by się nie rozpadły i zachowały swój kształt, potrzeba wprawy. Nie każdemu to wychodzi, a porażka łatwo zniechęca do kolejnych prób. Okazuje się, że wcale nie musisz rezygnować ze smaku ulubionego dania.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? To idealny wybór, jeśli nie chce ci się męczyć

Smak tradycyjnych gołąbków nie ma sobie równych. Choć zwykle nawet te idealnie zawinięte nie prezentują się zachwycająco, fanów tego dania nie brakuje. Nic dziwnego, że powstaje wiele wariacji na jego temat. Gołąbki po poznańsku, bez zawijania czy z piekarnika to tylko kilka przykładów. Kluczem do sukcesu jest w każdym z nich kapusta, dobrze doprawione mięso i sos.

Ewa Wachowicz pokazała nietypowe gołąbki. Przepis cię zaskoczy i zachwyci

Jeśli nie widzi ci się zawijanie, możesz zrobić gołąbki warstwowe z przepisu Ewy Wachowicz. Przypominają tradycyjną lasagne, choć Włosi pewnie rwaliby włosy z głów za takie porównanie. Jak je zrobić?

Potrzebne składniki:

  • 1 główka kapusty białej,
  • 1 kg mięsa mielonego, np. z łopatki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 mała marchewka, kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 120 ml wytrawnego wina - opcjonalnie,
  • 5 pomidorów,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 300 g sera żółtego lub mozzarelli,
  • sól, pieprz, łyżka bazylii (lub garść świeżej), łyżeczka oregano, papryka słodka,
  • oliwa do smażenia i łyżka masła.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, usmaż mięso. Pod koniec dodaj wino, smaż, aż odparuje i dopraw solą. Przełóż mięso do miski. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki lub kostkę. Na patelni (możesz ją wcześniej przetrzeć ręcznikiem papierowym) rozgrzej masło. Podsmaż cebulę, warzywa i czosnek. W międzyczasie sparz pomidory i zdejmij skórkę. Pokrój w kostkę, wrzuć do lekko podduszonych warzyw. Dorzuć oregano i bazylię, duś jeszcze kilka minut, aż pomidory zmiękną. Wrzuć usmażone mięso, dopraw pieprzem i słodką papryką.

Lasagne to danie, w którym można wykorzystać sos boloński.
Lasagne to danie, w którym można wykorzystać sos boloński. zdjęcie ilustracyjne, tbralnina/ iStock

W dużym garnku sparz kapustę i oddziel liście. Ser zetrzyj na tarce, ryż ugotuj i podziel na trzy równe części. Przygotuj naczynie żaroodporne lub sporą formę. Na dno wyłóż liście kapusty. Na to wykładaj kolejno: 1/3 ryżu, mięso, kolejną warstwę liści, ryż, ser, mięso, liście kapusty, ryż, mięso i ser. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30 minut.

PORADA! Kapustę możesz sparzyć w tradycyjny sposób, a więc w garnku, ale też w mikrofalówce lub... w zamrażalniku. Po wycięciu głąba włóż główkę do mikrofalówki na 10 minut. W przypadku zamrażalnika wystarczy, że zawiniesz w folię i zostawisz na noc lub na 24 godziny. Po wszystkim wyjmij, odstaw do rozmrożenia. Liście będą idealnie miękkie.

Więcej o: