Gołąbki są uwielbiane przez wielu Polaków, ale robimy je stosunkowo rzadko. Powodem jest dość pracochłonne przygotowywanie. Do zawijania ich tak, by się nie rozpadły i zachowały swój kształt, potrzeba wprawy. Nie każdemu to wychodzi, a porażka łatwo zniechęca do kolejnych prób. Okazuje się, że wcale nie musisz rezygnować ze smaku ulubionego dania.
Smak tradycyjnych gołąbków nie ma sobie równych. Choć zwykle nawet te idealnie zawinięte nie prezentują się zachwycająco, fanów tego dania nie brakuje. Nic dziwnego, że powstaje wiele wariacji na jego temat. Gołąbki po poznańsku, bez zawijania czy z piekarnika to tylko kilka przykładów. Kluczem do sukcesu jest w każdym z nich kapusta, dobrze doprawione mięso i sos.
Jeśli nie widzi ci się zawijanie, możesz zrobić gołąbki warstwowe z przepisu Ewy Wachowicz. Przypominają tradycyjną lasagne, choć Włosi pewnie rwaliby włosy z głów za takie porównanie. Jak je zrobić?
Potrzebne składniki:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, usmaż mięso. Pod koniec dodaj wino, smaż, aż odparuje i dopraw solą. Przełóż mięso do miski. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki lub kostkę. Na patelni (możesz ją wcześniej przetrzeć ręcznikiem papierowym) rozgrzej masło. Podsmaż cebulę, warzywa i czosnek. W międzyczasie sparz pomidory i zdejmij skórkę. Pokrój w kostkę, wrzuć do lekko podduszonych warzyw. Dorzuć oregano i bazylię, duś jeszcze kilka minut, aż pomidory zmiękną. Wrzuć usmażone mięso, dopraw pieprzem i słodką papryką.
W dużym garnku sparz kapustę i oddziel liście. Ser zetrzyj na tarce, ryż ugotuj i podziel na trzy równe części. Przygotuj naczynie żaroodporne lub sporą formę. Na dno wyłóż liście kapusty. Na to wykładaj kolejno: 1/3 ryżu, mięso, kolejną warstwę liści, ryż, ser, mięso, liście kapusty, ryż, mięso i ser. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30 minut.
PORADA! Kapustę możesz sparzyć w tradycyjny sposób, a więc w garnku, ale też w mikrofalówce lub... w zamrażalniku. Po wycięciu głąba włóż główkę do mikrofalówki na 10 minut. W przypadku zamrażalnika wystarczy, że zawiniesz w folię i zostawisz na noc lub na 24 godziny. Po wszystkim wyjmij, odstaw do rozmrożenia. Liście będą idealnie miękkie.