• Link został skopiowany

Włosi nie mogą obejść się bez tej przyprawy. Kojarzy się z pizzą i uchodzi za jedną z najzdrowszych

Kuchnia włoska jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Doskonałej jakości składniki, niezwykła prostota i niepowtarzalny smak dań podkreślają jej wyjątkowość. Tradycyjne potrawy często przygotowywane są z dodatkiem oregano. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że przyprawa ta jest nie tylko smaczna, lecz także niezwykle zdrowa.
Oregano - jedna z najzdrowszych przypraw świata. Fot. PaulMaguire/istock
Fot. PaulMaguire/istock

Nieodłącznym elementem w każdej kuchni są rzecz jasna przyprawy. Wykorzystuje się je głównie jako dodatek do potraw, jednak wiele z nich kryje w sobie właściwości lecznicze. Jedna z najzdrowszych w pierwszej kolejności kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską. W Polsce jednak nie należy do najpopularniejszych, a szkoda. 

Zobacz wideo Pizza Napoletana Słowacki – nowa pizzeria w Sanatorium Słowacki w Busku-Zdroju

Magiczne właściwości najzdrowszej przyprawy świata. Z czego słynie lebiodka pospolita?

Aromatyczne oregano, nazywane również lebiodką pospolitą, ma wielu amatorów na całym świecie. Jest to bowiem nie tylko popularna przyprawa wykorzystywana do przyrządzania włoskich dań, lecz także ceniony surowiec leczniczy i kosmetyczny. Charakteryzuje się aromatycznym, gorzkim, ziołowo-korzennym smakiem i zapachem. Za intensywność tego odczucia odpowiadają warunki wzrostu rośliny oraz jej odmiany. 

Oregano jest uznawane za jedną z najzdrowszych przypraw. To bogactwo przeciwutleniaczy, które mają zdolność do neutralizacji wolnych rodników przyczyniających się do starzenia się skóry i rozwoju nowotworów. Ceni się je głównie za korzystny wpływ na układ trawienny. Nasila wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi wzdęcia i niestrawności. Może pomóc także w leczeniu dolegliwości związanych z bólem, wzdęciami, zapaleniem oraz wrzodami.

Oregano świetnie sprawdza się również do walki z infekcjami oraz grzybami. Zawarty w nim olejek eteryczny jest bogaty w garbniki takie jak karwakrol i tymol. Działają silnie przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, pomagając pozbyć się infekcji i sezonowych przeziębień. Lebiodka może też pomóc w udrożnianiu górnych dróg oddechowych i łagodzeniu kaszlu. W celach leczniczych najczęściej korzysta się ze skoncentrowanej formy oleju z oregano. Szczypta przyprawy dodanej do posiłku będzie zbyt małą porcją, aby przyniosła korzyści zdrowotne.

Sprawdzony sposób na to, jak przygotować napar z oregano. Skuteczne wsparcie dla organizmu

Napar przygotowany z liści lebiodki pospolitej świetnie wpływa na trawienie, a także poprawia naszą odporność na przeziębienia lub łagodzi ich objawy. Wystarczą dwie łyżeczki suszonego oregano oraz pół litra wrzącej wody. Zaparzamy liście przez kilkanaście minut i gotowe. Możemy pić napój za każdym razem, gdy zajdzie potrzeba. W przypadku problemów trawiennych należy spożywać napar na pół godziny przed posiłkiem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: