Nieodłącznym elementem w każdej kuchni są rzecz jasna przyprawy. Wykorzystuje się je głównie jako dodatek do potraw, jednak wiele z nich kryje w sobie właściwości lecznicze. Jedna z najzdrowszych w pierwszej kolejności kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską. W Polsce jednak nie należy do najpopularniejszych, a szkoda.
Aromatyczne oregano, nazywane również lebiodką pospolitą, ma wielu amatorów na całym świecie. Jest to bowiem nie tylko popularna przyprawa wykorzystywana do przyrządzania włoskich dań, lecz także ceniony surowiec leczniczy i kosmetyczny. Charakteryzuje się aromatycznym, gorzkim, ziołowo-korzennym smakiem i zapachem. Za intensywność tego odczucia odpowiadają warunki wzrostu rośliny oraz jej odmiany.
Oregano jest uznawane za jedną z najzdrowszych przypraw. To bogactwo przeciwutleniaczy, które mają zdolność do neutralizacji wolnych rodników przyczyniających się do starzenia się skóry i rozwoju nowotworów. Ceni się je głównie za korzystny wpływ na układ trawienny. Nasila wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi wzdęcia i niestrawności. Może pomóc także w leczeniu dolegliwości związanych z bólem, wzdęciami, zapaleniem oraz wrzodami.
Oregano świetnie sprawdza się również do walki z infekcjami oraz grzybami. Zawarty w nim olejek eteryczny jest bogaty w garbniki takie jak karwakrol i tymol. Działają silnie przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, pomagając pozbyć się infekcji i sezonowych przeziębień. Lebiodka może też pomóc w udrożnianiu górnych dróg oddechowych i łagodzeniu kaszlu. W celach leczniczych najczęściej korzysta się ze skoncentrowanej formy oleju z oregano. Szczypta przyprawy dodanej do posiłku będzie zbyt małą porcją, aby przyniosła korzyści zdrowotne.
Napar przygotowany z liści lebiodki pospolitej świetnie wpływa na trawienie, a także poprawia naszą odporność na przeziębienia lub łagodzi ich objawy. Wystarczą dwie łyżeczki suszonego oregano oraz pół litra wrzącej wody. Zaparzamy liście przez kilkanaście minut i gotowe. Możemy pić napój za każdym razem, gdy zajdzie potrzeba. W przypadku problemów trawiennych należy spożywać napar na pół godziny przed posiłkiem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.