• Link został skopiowany

Proste ciasto na weekend. Próżno szukać lepszego przepisu na sernik. Wyjdzie niemal maślany

Puszysty sernik to marzenie każdej domorosłej cukierniczki lub cukiernika i, prawdę mówiąc, wcale nie jest tak łatwo osiągnąć sernikowy sukces. Nie tym razem. Dziś zdradzimy przepis na sernik, który jest delikatny, puszysty i po prostu pyszny. Na liście składników jest produkt, który uwielbiały dzieci - mleko. Ale nie tylko to z kartonu.
Pieczony sernik z serków homogenizowanych
pixabay.com/ponce_photography

Każdy w swoim przepiśniku ma jakiś przepis na sernik. Niektórzy (jak ja) mają ich naprawdę sporo. Jednak ja na weekend i wszelkie uroczystości stawiam na jeden, najlepszy i sprawdzony. Jest to sernik z mlekiem w proszku, na który przepis dostałam od cioci, która była cukierniczką. Wychodzi puszysty, leciuteńki i najlepszy na świecie. Nie ma opcji, że opadnie albo pęknie - będzie po prostu idealny.

Zobacz wideo Lubisz sernik? Ten przepis cię zadziwi

Puszysty sernik z mlekiem w proszku

Składniki:

  • 1 kg tłustego lub półtłustego sera, najlepiej podwójnie zmielonego (możesz użyć także sera z wiaderka),
  • 180 g cukru do wypieków,
  • 6 średnich jajek,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki mleka w proszku,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 opakowania proszku budyniowego śmietankowego,
  • herbatniki lub biszkopty na spód.

Najlepszy przepis na sernik. Jak go zrobić?

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj kilka misek. Oddziel białka od żółtek, do miski przesiej przez sito mleko w proszku, żeby nie było grudek.
  2. Do największej miski włóż zmielony twaróg oraz dodaj żółtka. Wsyp także cukier waniliowy oraz proszki budyniowe. Następnie zmiksuj całość na gładką masę. Teraz stopniowo wlewaj mleko, nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj olej oraz łyżka po łyżce mleko w proszku.
  3. Zajmij się białkami. Ubij je na sztywną pianę i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Miksuj, aż uzyskasz jasną, błyszczącą pianę.
  4. Teraz za pomocą szpatułki stopniowo przekładaj ją do masy serowej i delikatnie mieszaj, uważając przy tym, by nie uszkodzić struktury piany.
  5. Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż papierem i natłuść masłem. Następnie ułóż herbatniki lub biszkopty i upewnij się, że dobrze przykleiły się do masła. Następnie łyżka po łyżce przelej maskę sernikową na spód.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz sernik przez ok. godzinę. Kiedy minie czas pieczenia, ostudź ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
Więcej o: