Pomysł na szybki obiad z cukinii. Ciach-mach i do piekarnika
Cukinia na obiad to nie tylko leczo i placki. Obiadowym objawieniem jest dla mnie cukinia faszerowana mięsem mielonym i uważam, że warto wprowadzić ten przepis do codziennego menu. Jednak żeby była naprawdę pyszna, mięsny farsz warto wzbogacić o dwa dodatki. Gwarantuję, że ten smak zawróci ci w głowie.
Latem robimy na potęgę potrawy z cukinii i chociaż to warzywo można kupić przez cały rok, to właśnie teraz smakuje najlepiej. Robimy leczo, zupy krem i placki, jednak moim zdaniem najlepszą potrawą z cukinii jest cukinia faszerowana. Opcji na farsz jest wiele, dziś jednak skupimy się na cukinii faszerowanej mięsem mielonym w meksykańskim stylu. Co musisz wiedzieć? Oprósz mięsa mielonego, warto dodać posiekaną papryczkę chili, trochę czerwonej fasoli i oczywiście ser. Taki obiad to prawdziwa uczta i to bez zbytniego wysiłku.
Zobacz wideo Jak zrobić rosół? Te dodatki są dla niektórych szokujące
Najlepszy obiad z cukinii. Będziesz robić co dwa dni
Składniki:
- 3 średnie cukinie,
- ok. 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego,
- 2 średnie cebule,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 2 małe ostre papryczki (w zależności od upodobania),
- 1 niewielka puszka pomidorów krojonych,
- sól, pieprz, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany,
- do posypania: świeża kolendra lub natka pietruszki,
- starta mozzarella,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
- Cukinię umyj, odetnij końcówki i przekrój wzdłuż na pół. Następnie wydrąż środek i lekko osól. Kiedy cukinia odda trochę wody, odlej ją. Następnie lekko oprósz je przyprawami i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
- Kiedy cukinia się piecze, przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj mięso mielone i rozdrobnij łopatką. Kiedy mięso zmieni kolor, dodaj odsączoną fasolę, posiekaną papryczkę oraz pomidory.
- Całość podsmażaj, aż odparuje nadmiar wody. Następnie dopraw do smaku przyprawami. Farsz powinien być dość gęsty, inaczej wypłynie z cukinii podczas pieczenia.
- Ostrożnie wyjmij podpieczone cukinie z piekarnika i na każdej z nich połóż porcję farszu. Dodaj mozzarellę startą na tarce. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką lub kolendrą.