Pomysł na szybki obiad z cukinii. Ciach-mach i do piekarnika

Cukinia na obiad to nie tylko leczo i placki. Obiadowym objawieniem jest dla mnie cukinia faszerowana mięsem mielonym i uważam, że warto wprowadzić ten przepis do codziennego menu. Jednak żeby była naprawdę pyszna, mięsny farsz warto wzbogacić o dwa dodatki. Gwarantuję, że ten smak zawróci ci w głowie.

Latem robimy na potęgę potrawy z cukinii i chociaż to warzywo można kupić przez cały rok, to właśnie teraz smakuje najlepiej. Robimy leczo, zupy krem i placki, jednak moim zdaniem najlepszą potrawą z cukinii jest cukinia faszerowana. Opcji na farsz jest wiele, dziś jednak skupimy się na cukinii faszerowanej mięsem mielonym w meksykańskim stylu. Co musisz wiedzieć? Oprósz mięsa mielonego, warto dodać posiekaną papryczkę chili, trochę czerwonej fasoli i oczywiście ser. Taki obiad to prawdziwa uczta i to bez zbytniego wysiłku.

Zobacz wideo Jak zrobić rosół? Te dodatki są dla niektórych szokujące

Najlepszy obiad z cukinii. Będziesz robić co dwa dni

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • ok. 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 małe ostre papryczki (w zależności od upodobania),
  • 1 niewielka puszka pomidorów krojonych,
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany,
  • do posypania: świeża kolendra lub natka pietruszki,
  • starta mozzarella,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj, odetnij końcówki i przekrój wzdłuż na pół. Następnie wydrąż środek i lekko osól. Kiedy cukinia odda trochę wody, odlej ją. Następnie lekko oprósz je przyprawami i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
  2. Kiedy cukinia się piecze, przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj mięso mielone i rozdrobnij łopatką. Kiedy mięso zmieni kolor, dodaj odsączoną fasolę, posiekaną papryczkę oraz pomidory.
  3. Całość podsmażaj, aż odparuje nadmiar wody. Następnie dopraw do smaku przyprawami. Farsz powinien być dość gęsty, inaczej wypłynie z cukinii podczas pieczenia.
  4. Ostrożnie wyjmij podpieczone cukinie z piekarnika i na każdej z nich połóż porcję farszu. Dodaj mozzarellę startą na tarce. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką lub kolendrą.
Więcej o: