• Link został skopiowany

Sos tzatziki robię jak gospodyni z Korfu. Mizeria nie ma podjazdu

Mizeria wypada przy tym blado. Przecież sos z ogórków to marzenie nie tylko Polaków, lecz także Greków. Greckie tzatziki to idealny dodatek do grillowanych mięs i wszelkich obiadów. Tzatziki robię po mistrzowsku, a sprytny trik mam od pani z Korfu z zeszłych wakacji.
Tzatziki
Fot. Szymon Rogiński / Agencja Wyborcza.pl

Być w Grecji i nie skosztować tzatziki, to jak być w Zakopanem i nie zjeść oscypka. Dla mnie tzatziki to była taka trochę inna mizeria - smaczna ale bez szału. Dopiero kiedy spróbowałam tego dipu na Korfu, oszalałam na jego punkcie. Chętnie zdradzę, jak tzatziki robią doświadczone greckie gospodynie - nie miałam pojęcia, że źle ścieram ogórki! Wystarczy jedynie usunąć pestki i pół roboty mamy za sobą. 

Zobacz wideo Tego przepisu na pewno nie znasz. Obejrzyj wideo

Tzatziki - najelpszy sos z ogórkami

Składniki:

  • 3-5 ogórków gruntowych, w zależności od wielkości,
  • 400 g jogurtu greckiego (należy wybrać gęsty),
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek (2-3 łyżki),
  • 1 łyżka octu z białego wina (opcjonalnie).

Sos tzatziki - sposób wykonania:

  1. Ogórki umyj i odkrój końcówki. Następnie przekrój je wzdłuż na pół i wydrąż pestki ze środka. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Lekko je osól i wymieszaj, a kiedy puszczą wodę, odlej ją.
  2. Nadmiar płynu odsącz, lekko dociskając ogórki ręcznikiem papierowym - muszą być dokładnie osuszone, dzięki temu dip zachowa kremową konsystencję.
  3. Do odsączonych ogórków dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dodaj także sok z cytryny i ocet. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  4. Na wierzch dodaj odrobinę oliwy z oliwek. Podawaj jako przystawkę z pieczywem lub jako dodatek do mięs z grilla.

Widzisz, jakie to proste? Ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu, jeżeli lubisz ogórki. Mizeria na pewno pójdzie w odstawkę i jak tylko spróbujesz, będziesz zachwycać się przy każdym kęsie mięska albo warzyw z tym sosem. I po co lecieć do Grecji, jak możesz zrobić klasyczny grecki przysmak w domu?

Więcej o: