Być w Grecji i nie skosztować tzatziki, to jak być w Zakopanem i nie zjeść oscypka. Dla mnie tzatziki to była taka trochę inna mizeria - smaczna ale bez szału. Dopiero kiedy spróbowałam tego dipu na Korfu, oszalałam na jego punkcie. Chętnie zdradzę, jak tzatziki robią doświadczone greckie gospodynie - nie miałam pojęcia, że źle ścieram ogórki! Wystarczy jedynie usunąć pestki i pół roboty mamy za sobą.
Zobacz wideo Tego przepisu na pewno nie znasz. Obejrzyj wideo
Tzatziki - najelpszy sos z ogórkami
Składniki:
- 3-5 ogórków gruntowych, w zależności od wielkości,
- 400 g jogurtu greckiego (należy wybrać gęsty),
- 2 średnie ząbki czosnku,
- łyżka posiekanego koperku,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek (2-3 łyżki),
- 1 łyżka octu z białego wina (opcjonalnie).
Sos tzatziki - sposób wykonania:
- Ogórki umyj i odkrój końcówki. Następnie przekrój je wzdłuż na pół i wydrąż pestki ze środka. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Lekko je osól i wymieszaj, a kiedy puszczą wodę, odlej ją.
- Nadmiar płynu odsącz, lekko dociskając ogórki ręcznikiem papierowym - muszą być dokładnie osuszone, dzięki temu dip zachowa kremową konsystencję.
- Do odsączonych ogórków dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dodaj także sok z cytryny i ocet. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Na wierzch dodaj odrobinę oliwy z oliwek. Podawaj jako przystawkę z pieczywem lub jako dodatek do mięs z grilla.
Widzisz, jakie to proste? Ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu, jeżeli lubisz ogórki. Mizeria na pewno pójdzie w odstawkę i jak tylko spróbujesz, będziesz zachwycać się przy każdym kęsie mięska albo warzyw z tym sosem. I po co lecieć do Grecji, jak możesz zrobić klasyczny grecki przysmak w domu?