-
Haps
-
Jak przygotować
- Lane ciasto robię zawsze tak samo. Przepis mam od babci Broni. Ważne są proporcje
Lane ciasto robię zawsze tak samo. Przepis mam od babci Broni. Ważne są proporcje
Lane ciasto na rosołku albo na mleczku to wspaniałe wspomnienie. To idealny dodatek do każdej zupy i nie nudzi się nikomu. Przepis jest banalny, a nauczyłam się go od babci mojego męża. Takie kluseczki są najlepsze na świecie.
Kluski lane są pyszne i nie przyjmuję sprzeciwu. Przepis na kluski lane powinien znać każdy, ale żeby poznać najlepszy, musicie przeczytać nasz przepis. Co jest najważniejsze? Oczywiście proporcje. Babcia mnie tego nauczyła i doskonale wiem, że na 100 g mąki pszennej idą dwa jajka. I ani trochę więcej.
Zobacz wideo Znasz te przepisy? Zobacz nasze wideo
Lane ciasto. Takich klusków nie kupisz w sklepie
Składniki:
- 2 średnie, świeże jajka,
- 100 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
- szczypta soli do smaku,
- rosół, mleko lub woda do ugotowania.
Lane ciasto - sposób wykonania:
- Na samym początku wstaw rosół lub wodę, na którą będziesz lać kluseczki. Wodę wcześniej warto lekko osolić.
- Do mniejszego garnka wbij jajka i je roztrzep. Wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i za pomocą widelca lub trzepaczki wymieszaj składniki na jednolite ciasto, które powinno być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe, ale dostatecznie rzadkie, by swobodnie je wlewać.
- Kiedy rosół zawrze, zmniejsz moc palnika, by płyn nie bulgotał za mocno. Następnie wlewaj ciasto bezpośrednio do garnka. Po chwili zamieszaj, by kluski nie przywarły do dna. Gotuj je przez minutę.
Takie kluseczki są uniwersalne. Możesz zastąpić nimi makaron w rosole i innych zupach. Możesz również ugotować je na wodzie i podać z ulubionym sosem. Ja polecam sos pomidorowy lub szpinak z serem albo śmietaną.