Musi poleżeć w lodówce, by nabrało smaku. Zrobisz to w mniej niż 5 minut
Latem każdy z nas marzy o deserach, które będą pyszne i przy tym nas ochłodzą. Jeśli nie chcesz kolejny raz jeść oklepanych lodów, to ta słodkość będzie idealna. Potrzebuje jakiegoś czasu w lodówce, ale później będzie znikać jak świeże bułeczki.
Zastanawiałeś się kiedyś, czym możesz się ochłodzić latem? Na pewno pierwsza myśl to lody i zimne napoje. Jednak są jeszcze inne sposoby, którymi są oczywiście pyszne smakołyki. Jeden z nich dziś przedstawiamy i chcemy wskazać, że on również świetnie sprawdzi się na upały, które nie chcą nas opuścić. Nie trzymając już dłużej w niepewności zdradzamy, że chodzi o domową galaretkę, która absolutnie nie jest zrobiona z proszku.
Zobacz wideo Wakacyjna terrina, czyli galaretka z owocami
Mogłoby się wydawać, że zrobienie galaretki jest długie i uciążliwe. Niemniej jednak gdy przyjrzysz się jej przepisowi, to od razu zmienisz o niej zdanie. Domowa galaretka jest ekspresowa i wymaga jedynie długiego schłodzenia. W lodówce uzyska ona nie tylko odpowiednią konsystencję, a także stanie się pełniejsza w smaku. Jeśli lubisz, to do takiej galaretki możesz śmiało dodać kawałki świeżych owoców. Komponują się z nią wyśmienicie.
Przepis na domową galaretkę
Składniki
- 500 ml soku owocowego np. malinowego, truskawkowego, pomarańczowego,
- 2 łyżki żelatyny,
- 50 g cukru,
- 250 ml wody.
Sposób przygotowania
- W małym rondelku podgrzej wodę, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
- Jeśli używasz cukru, dodaj go do rozpuszczonej żelatyny i mieszaj, aż się rozpuści.
- W dużej misce połącz sok owocowy z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie mieszając, aby składniki się połączyły.
- Przelej mieszankę do foremek na galaretkę lub do dużej formy.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, aż galaretka całkowicie stężeje.
- Po stężeniu, galaretkę można wyjąć z foremek lub pokroić na kawałki i podawać. Smacznego!