Musi poleżeć w lodówce, by nabrało smaku. Zrobisz to w mniej niż 5 minut

Latem każdy z nas marzy o deserach, które będą pyszne i przy tym nas ochłodzą. Jeśli nie chcesz kolejny raz jeść oklepanych lodów, to ta słodkość będzie idealna. Potrzebuje jakiegoś czasu w lodówce, ale później będzie znikać jak świeże bułeczki.

Zastanawiałeś się kiedyś, czym możesz się ochłodzić latem? Na pewno pierwsza myśl to lody i zimne napoje. Jednak są jeszcze inne sposoby, którymi są oczywiście pyszne smakołyki. Jeden z nich dziś przedstawiamy i chcemy wskazać, że on również świetnie sprawdzi się na upały, które nie chcą nas opuścić. Nie trzymając już dłużej w niepewności zdradzamy, że chodzi o domową galaretkę, która absolutnie nie jest zrobiona z proszku.

Zobacz wideo Wakacyjna terrina, czyli galaretka z owocami

Mogłoby się wydawać, że zrobienie galaretki jest długie i uciążliwe. Niemniej jednak gdy przyjrzysz się jej przepisowi, to od razu zmienisz o niej zdanie. Domowa galaretka jest ekspresowa i wymaga jedynie długiego schłodzenia. W lodówce uzyska ona nie tylko odpowiednią konsystencję, a także stanie się pełniejsza w smaku. Jeśli lubisz, to do takiej galaretki możesz śmiało dodać kawałki świeżych owoców. Komponują się z nią wyśmienicie.

Przepis na domową galaretkę

Składniki

  • 500 ml soku owocowego np. malinowego, truskawkowego, pomarańczowego,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 50 g cukru,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania

  1. W małym rondelku podgrzej wodę, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  2. Jeśli używasz cukru, dodaj go do rozpuszczonej żelatyny i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. W dużej misce połącz sok owocowy z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie mieszając, aby składniki się połączyły.
  4. Przelej mieszankę do foremek na galaretkę lub do dużej formy.
  5. Wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, aż galaretka całkowicie stężeje.
  6. Po stężeniu, galaretkę można wyjąć z foremek lub pokroić na kawałki i podawać. Smacznego!
Więcej o: