Robiąc kanapki, oprócz wędliny i sera chcemy jeszcze na nich ułożyć jakieś warzywo. Pomimo że mamy wiele wyborów, zazwyczaj i tak sięgamy po pomidora. Jednak okazuje się, że można do nich dodać coś innego. Jest to przysmak ze słoików.
Fot. Redakcja
REKLAMA
REKLAMA
Obecnie wiele osób zamknęło się w kuchni, aby jak najlepiej wykorzystać letnie przysmaki. Właśnie teraz chcemy jeść jak najwięcej owoców i warzyw i robimy z nich nie tylko obiady, a również i desery. Jednak to nie wszystko, co można z nich przyrządzić. Z warzyw i owoców polecamy także przygotować różnego rodzaju przetwory, które wyciągniemy zimą.
REKLAMA
Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet
Gdy mówimy o przetworach, nasza myśl od razu kierowana jest do słodkich dżemów i pełnych smaku ogórków. To właśnie to robimy najczęściej. Jeśli chcesz w tym roku zapełnić swoją piwniczkę smacznymi warzywami, to postaw na poniższy przepis. Ogórki kanapkowe z tej receptury są smaczne, a pełnię smaku uzyskują już po 3 tygodniach. Można je układać na śniadaniowe kanapki, są również świetne jako dodatek do obiadu.
Przepis na ogórki kanapkowe
Składniki
2 kg ogórków gruntowych,
250 ml octu 10%,
500 ml wody,
200 g cukru,
łyżka soli,
łyżeczka gorczycy,
łyżeczka ziela angielskiego,
łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach,
łyżeczka nasion kopru,
4 ząbki czosnku,
4 gałązki kopru świeżego.
Sposób przygotowania
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.
Teraz przygotuj zalewę. W garnku wymieszaj ocet, wodę, cukier, sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz i nasiona kopru. Doprowadź do wrzenia, mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie odstaw zalewę do ostygnięcia.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Wysterylizuj słoiki i nakrętki. Na dnie każdego słoika umieść po jednym ząbku czosnku i gałązce kopru. Następnie napełnij słoiki plasterkami ogórków.
Zalej ogórki przegotowaną i ostudzoną zalewą, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika.
Dokładnie zamknij słoiki i pasteryzuj je przez około 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą.
Po pasteryzacji słoiki wyjmij z wody i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.