• Link został skopiowany

Pomidory na kanapkach to przeszłość. Teraz układa się na nich to warzywo ze słoika

Robiąc kanapki, oprócz wędliny i sera chcemy jeszcze na nich ułożyć jakieś warzywo. Pomimo że mamy wiele wyborów, zazwyczaj i tak sięgamy po pomidora. Jednak okazuje się, że można do nich dodać coś innego. Jest to przysmak ze słoików.
Domowe ogórki kanapkowe. Najlepsze są z curry
Fot. Redakcja

Obecnie wiele osób zamknęło się w kuchni, aby jak najlepiej wykorzystać letnie przysmaki. Właśnie teraz chcemy jeść jak najwięcej owoców i warzyw i robimy z nich nie tylko obiady, a również i desery. Jednak to nie wszystko, co można z nich przyrządzić. Z warzyw i owoców polecamy także przygotować różnego rodzaju przetwory, które wyciągniemy zimą.

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Gdy mówimy o przetworach, nasza myśl od razu kierowana jest do słodkich dżemów i pełnych smaku ogórków. To właśnie to robimy najczęściej. Jeśli chcesz w tym roku zapełnić swoją piwniczkę smacznymi warzywami, to postaw na poniższy przepis. Ogórki kanapkowe z tej receptury są smaczne, a pełnię smaku uzyskują już po 3 tygodniach. Można je układać na śniadaniowe kanapki, są również świetne jako dodatek do obiadu.

Przepis na ogórki kanapkowe

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 250 ml octu 10%,
  • 500 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka gorczycy,
  • łyżeczka ziela angielskiego,
  • łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach,
  • łyżeczka nasion kopru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 gałązki kopru świeżego.

Sposób przygotowania

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Teraz przygotuj zalewę. W garnku wymieszaj ocet, wodę, cukier, sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz i nasiona kopru. Doprowadź do wrzenia, mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie odstaw zalewę do ostygnięcia.
  3. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  4. Wysterylizuj słoiki i nakrętki. Na dnie każdego słoika umieść po jednym ząbku czosnku i gałązce kopru. Następnie napełnij słoiki plasterkami ogórków.
  5. Zalej ogórki przegotowaną i ostudzoną zalewą, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika.
  6. Dokładnie zamknij słoiki i pasteryzuj je przez około 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą.
  7. Po pasteryzacji słoiki wyjmij z wody i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Więcej o: