Aronię nazywa się nie tylko polskim superowocem, lecz także najzdrowszym owocem na świecie. Mawia się także, że to "najsmaczniejsze na świecie lekarstwo". Rzeczywiście, roślina ma udowodnione właściwości lecznicze. Jak mówił dr hab. Stanisław Pluta, prof. IO, z Zakładu Hodowli Roślin Ogrodniczych, Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, na łamach sadyogrody.pl, "owoce i przetwory z aronii poleca się do powszechnego stosowania przy leczeniu m.in. nadciśnienia, wad wzroku i cukrzycy". Warto doprecyzować, że aronia nie tylko obniża indeks glikemiczny, lecz także może zapobiegać wystąpieniu cukrzycy. Diabetycy powinni jednak pamiętać, że jeśli zdecydują się na przetwory z aronii, to nie powinny być dosładzane.
Dlaczego aronia jest tak zdrowa? Zawdzięcza to m.in. bardzo dużej zawartości antocyjanów. To flawonoidy, które są naturalnymi barwnikami. Występują też np. w jagodach, czarnych porzeczkach i czerwonej kapuście. To antyutleniacze, które zwalczają nadmiar wolnych rodników. Dzięki temu opóźniają proces starzenia i hamują rozwój chorób, również nowotworów.
Dzięki antocyjanom aronia ma też zbawienny wpływ na układ krążenia. Pomaga uregulować cholesterol i obniżyć ciśnienie krwi. Pełni więc rolę w zapobieganiu miażdżycy i chroni serce.
Ten wspaniały owoc można jeść zarówno na surowo, jak i w formie przetworów. Bardzo prosty do zrobienia jest chociażby sok z aronii. Poniżej podajemy dwa przepisy - z cukrem i bez.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Słoiki powinny być wyparzone i suche. Owoce aronii mają to do siebie, że bywają cierpkie. By pozbyć się tej cierpkości, należy aronię przemrozić. Wkładamy owoce np. do woreczków strunowych i trzymamy w zamrażarce przez 48 godzin. Po tym czasie wyjmujemy aronię i dokładnie myjemy ją pod kranem. Owoce blendujemy, a potem mocno odciskamy na sitku, by uzyskać sok. Jeżeli ktoś ma sokowirówkę, może jej użyć zamiast sita.
Do soku z aronii dodajemy sok świeżo wyciśnięty z cytryny. Mieszamy i przelewamy do słoików albo butelek. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 do 25 minut. Potem ostrożnie wyjmujemy słoiki z garnka i odwracamy do góry dnem. Czekamy, aż wystygnie. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Sok z aronii można też zrobić z dodatkiem cukru. Wtedy jednak nie powinni po niego sięgać diabetycy. Poniżej znajdziesz przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i oczyszczamy. Wkładamy do garnka razem z liśćmi i gotujemy pod przykryciem. Gdy się zagotują, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut. Potem zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Po kilku godzinach owoce puszczą sok. Wtedy przecedzamy zawartość garnka. Wlewamy sok z cytryny i dodajemy cukier. Gotujemy, aż zacznie wrzeć. Pamiętamy, by mieszać, wtedy cukier nie osiądzie na dnie.
Gdy składniki dokładnie się wymieszają, a cukier rozpuści, przelewamy sok do wyparzonych wcześniej słoików i porządnie zakręcamy. Wrzącego soku nie trzeba pasteryzować, jeśli jednak ktoś chce to zrobić dla pewności, to można zagotować słoiki w garnku, a potem pasteryzować na małym ogniu przez ok. 15 minut.