-
Haps
-
Jak przygotować
- Robię ją od 4 lat i za każdym razem robi wrażenie. Wystarczy zamknąć je w słoikach i zalać zalewą
Robię ją od 4 lat i za każdym razem robi wrażenie. Wystarczy zamknąć je w słoikach i zalać zalewą
Mizeria to sałatka, którą dodaje się do prawie każdego obiadu. A jakby umieścić ją w słoiku i mieć ją przez cały rok na wyciągnięcie ręki? Jeśli taka wizja cię przekonuje, to musisz poznać ten przepis. Jest prosty i za każdym razem robi niesamowite wrażenie.
Mizeria do słoików to doskonały sposób na zachowanie smaku lata przez cały rok oraz oszczędność czasu w kuchni. Przygotowanie tej klasycznej sałatki z ogórków w słoikach pozwala cieszyć się jej świeżością i aromatem, kiedy tylko mamy na to ochotę. Dzięki zalewie, ogórki nabierają wyjątkowego smaku, stając się bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Mizeria w takim wydaniu to idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie domowe przetwory i chcących mieć pod ręką zdrową, gotową do spożycia przekąskę.
Zobacz wideo Lwowska sałatka śledziowa
W dobie pośpiechu i natłoku codziennych obowiązków, mizeria do słoików stanowi nieocenioną pomoc w przygotowaniu posiłków. Raz zrobiona, może być przechowywana przez dłuższy czas, co znacznie ułatwia planowanie i przygotowywanie obiadów czy kolacji. To także świetny sposób na wykorzystanie sezonowych ogórków.
Przepis na mizerię do słoików
Składniki
- 3 kg ogórków gruntowych,
- pół kg cebuli,
- sól do smaku.
- Składniki na zalewę
- 1 l wody,
- 200 g cukru,
- 250 ml octu,
- płaska łyżka soli,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- liście laurowe.
Sposób przygotowania
- Ogórki obierz, pokrój w plasterki i posól do smaku. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, wymieszaj i odstaw na około godzinę.
- W tym czasie przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet i dodaj do nich cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotuj, a następnie zdejmij z ognia.
- Po tym czasie odciśnij ogórki i cebulę z nadmiaru wody i umieść je w słoikach. Warzywa zalej przygotowaną zalewą i mocno zakręć. Słoiki pasteryzuj przez około 15 minut, następnie wyjmij z garnka i odstaw do wystudzenia.
- Przed podaniem tak przygotowaną mizerię należy odlać z zalewy i wymieszać z odrobiną śmietany, ewentualnie doprawić.