Robię ją od 4 lat i za każdym razem robi wrażenie. Wystarczy zamknąć je w słoikach i zalać zalewą

Mizeria to sałatka, którą dodaje się do prawie każdego obiadu. A jakby umieścić ją w słoiku i mieć ją przez cały rok na wyciągnięcie ręki? Jeśli taka wizja cię przekonuje, to musisz poznać ten przepis. Jest prosty i za każdym razem robi niesamowite wrażenie.

Mizeria do słoików to doskonały sposób na zachowanie smaku lata przez cały rok oraz oszczędność czasu w kuchni. Przygotowanie tej klasycznej sałatki z ogórków w słoikach pozwala cieszyć się jej świeżością i aromatem, kiedy tylko mamy na to ochotę. Dzięki zalewie, ogórki nabierają wyjątkowego smaku, stając się bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Mizeria w takim wydaniu to idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie domowe przetwory i chcących mieć pod ręką zdrową, gotową do spożycia przekąskę.

Zobacz wideo Lwowska sałatka śledziowa

W dobie pośpiechu i natłoku codziennych obowiązków, mizeria do słoików stanowi nieocenioną pomoc w przygotowaniu posiłków. Raz zrobiona, może być przechowywana przez dłuższy czas, co znacznie ułatwia planowanie i przygotowywanie obiadów czy kolacji. To także świetny sposób na wykorzystanie sezonowych ogórków.

Przepis na mizerię do słoików

Składniki

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • pół kg cebuli,
  • sól do smaku.
  • Składniki na zalewę
  • 1 l wody,
  • 200 g cukru,
  • 250 ml octu,
  • płaska łyżka soli,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • liście laurowe.

Sposób przygotowania

  1. Ogórki obierz, pokrój w plasterki i posól do smaku. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, wymieszaj i odstaw na około godzinę.
  2. W tym czasie przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet i dodaj do nich cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotuj, a następnie zdejmij z ognia.
  3. Po tym czasie odciśnij ogórki i cebulę z nadmiaru wody i umieść je w słoikach. Warzywa zalej przygotowaną zalewą i mocno zakręć. Słoiki pasteryzuj przez około 15 minut, następnie wyjmij z  garnka i odstaw do wystudzenia.
  4. Przed podaniem tak przygotowaną mizerię należy odlać z zalewy i wymieszać z odrobiną śmietany, ewentualnie doprawić.
Więcej o: