Gniotę i dodaję do mięsa. Tak soczystych mielonych jeszcze nie było

Jak zrobić kotlety mielone, żeby były delikatne, soczyste i po prostu bajeczne? Mięso i sposób smażenia są ważne, nie da się ukryć. Ale odkąd poznałam przepis na kotlety mielone z pysznym, choć nietypowym dodatkiem, wiedziałam, że muszę ich spróbować. Spróbowałam i przepadłam. Nigdy nie zrobię już zwykłych mielonych.

Kotlety mielone to jedna z ulubionych propozycji obiadowych Polaków. Lubimy je nie tylko za smak, lecz także za prostotę wykonania. Przepis na kotlety mielone jest o tyle ciekawy, ze można go dowolnie modyfikować. Można dodać do kotletów mielonych pieczarki, pietruszkę i ostrą papryczkę lub startą cukinię. Te wersje mielonych znałam, ale to z innym dodatkiem są najlepsze. Kto by pomyślał, że mięso mielone i twaróg to naprawdę genialne połączenie? Do tego kilka dodatków i mamy idealne, soczyste kotleciki. 

Zobacz wideo Takich kotletów na pewno nie jedliście. Zobaczcie wideo

Soczyste i delikatne kotlety mielone z twarogiem

Składniki:

  • ok. 600 g mięsa mielonego z wieprzowiny, polecam chudszą karkówkę,
  • 250 g półtłustego lub chudego twarogu w kostce, 
  • 1 duża cebula, 
  • 2 jajka,
  • 2 mniejsze ząbki czosnku,
  • czerstwa kajzerka namoczona w bulionie lub mleku, 
  • bułka tarta, 
  • sól, pieprz, odrobina majeranku (opcjonalnie),
  • tłuszcz do smażenia (polecam smalec).

Kotlety mielone z twarogiem - sposób wykonania:

  1. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć go w dłoniach. Nie powinno być za dużo grudek, jednak sera nie należy mielić ani używać mielonego twarogu. 
  2. Do sera dodaj mięso mielone, najlepiej w maszynce o grubych oczkach, wbij jajka i dodaj cebulkę podsmażoną na odrobinie tłuszczu. Dodaj także namoczoną i odciśniętą kajzerkę, czosnek zmielony w prasce i przyprawy. 
  3. Masę na kotlety zacznij wyrabiać, a kiedy powstanie zwarta masa, możesz zacząć formować kotlety. Zwilż dłonie i odrywaj z masy mięsnej kawałki podobnej wielkości. Zrób z nich kulki i lekko je spłaszcz. 
  4. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 2 czubate łyżki smalcu. Kiedy tłuszcz nabiera temperatury, obtocz kotlety w bułce tartej i porządnie uklep. Następnie kładź je na gorącej patelni i smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Powinny być chrupiące i rumiane.

Takie kotlety z pewnością zawrócą ci w głowie i na dobre rozgoszczą się w twoim codziennym menu. Jeśli chcesz jednak dodać swoim kotletom przyjemnego aromatu, możesz użyć wędzonego twarogu. Nie wrócisz już do mielonych bez sera.

Więcej o: