Robią ją na Południu, ale w Polsce smakuje najlepiej. Ta zupa zaspokoi każdy głód

Zupa paprykowa to wymarzony obiad, kiedy chcesz się poczuć jak na wakacjach. Przepis jest banalny, ale nie możesz zapomnieć o jednym kroku. Piekarnik najlepiej nagrzewaj od razu po przeczytaniu przepisu.

Zupa paprykowa to kolejna zupa krem, którą koniecznie należy wypróbować, kiedy masz ochotę na coś zdrowego i niebanalnego. Przepis, jak to bywa z zupami, nie jest skomplikowany, ale podpieczenie papryk zapewni idealny, głęboki smak. Chcesz poczuć się jak w restauracji serwującej najlepsze, południowe dania? Nie ma na co czekać, nastawiaj piekarnik.

Zobacz wideo Jak uratować za słoną zupę? Zobacz nasze wideo

Zupa z papryki. Przepis godny szefa kuchni

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk,
  • ok. 800 ml bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 2 średnie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • odrobina koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, ulubione zioła,
  • oliwa z oliwek,
  • do podania: grzanki, pokruszony ser typu feta, ulubione pestki lub nasiona.

Zupa paprykowa - sposób wykonania:

  1. Papryki przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i ułóż je na blaszce do pieczenia. Następnie delikatnie nasmaruj je oliwą i piecz w piekarniku na grzanym do 200 stopni, aż skórka stanie się ciemna, a miejscami wręcz przypalona. Wyjmij papryki z piekarnika i obierz je ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez 2 minuty i dodaj pieczoną paprykę, ulubione zioła oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Zmniejsz moc palnika i podsmażaj wszystko przez ok. 10 minut.
  3. Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dopraw do smaku przyprawami i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem ręcznym na gładki krem i podawaj z grzankami lub serem.

Wskazówka: Do zupy paprykowej możesz dodać 2 łyżki soku z cytryny, a 10 minut przed końcem pieczenia papryki do piekarnika włóż czosnek zawinięty w folię aluminiową. Ten trik świetnie podkręci smak potrawy i sprawi, że każdy poprosi o przepis.

Więcej o: