Makarony z różnymi dodatkami od lat mają się dobrze i coś mi się wydaje, że ich popularność nigdy nie osłabnie. Robi się je łatwo, szybko i można użyć właściwie wszystkiego. Makarony świetnie smakują zarówno z mięsem (mielonym, kurczakiem, wołowiną itp.), jak i z warzywami (szpinakiem, brokułami, pomidorami itd.). Moi znajomi znad morza robią świetną wersję makaronu ze szpinakiem. Dodają bowiem do niego wędzoną rybę, ale wcale nie łososia. Dopóki nie spróbowałam, nie sądziłam, że to może być tak dobre!
Zobacz wideo Jak zrobić rosół jak u babci? Zobacz nasze wideo
Najlepszy obiad z makaronem. Wędzona ryba to jest strzał w dziesiątkę
Składniki:
- 300 g makaronu, najlepiej spaghetti lub tagliatelle,
- ok. 600 g świeżego szpinaku,
- 300 g wędzonej, chudej ryby,
- 100 g sera ricotta,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
- kilka łyżek wody z gotowanego makaronu,
- sól i pieprz do smaku, opcjonalnie zioła prowansalskie.
Makaron na obiad - sposób przygotowania:
- Zacznij od oczyszczenia ryby. Oddziel mięso od ości i przełóż do miski. Dodaj sól i pieprz, i lekko wgnieć je w mięso. Kiedy już swoje odczeka, odłóż je na miskę - nie trzeba go już grzać.
- Makaron ugotuj al dente w dość dużej ilości wody z solą i odrobiną tłuszczu. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj resztę składników.
- Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, dodaj opłukany szpinak. Podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Następnie lekko osól i dodaj pieprz.
- Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do podduszonego szpinaku, dorzuć także ser ricotta. Podduszaj całość, aż sery się rozpuszczą. Następnie dodaj makaron i rybę. Całość dokładnie wymieszaj i jeśli uważasz, że sos jest za gęsty, dodaj odrobinę wody spod makaronu.
Jaka ryba będzie najlepsza do tego makaronu? Moim zdaniem wszystkie chude sprawdzą się idealnie. Oczywiście najpopularniejszą rybą wędzoną jest makrela. Jednak niemniej smaczne są także morszczuk, karmazyn lub miruna. Maślana, tuńczyk - raczej średnio się sprawdzą, chociaż mają mnóstwo smaku, podobnie jak łosoś. Taki makaron na pewno będzie pyszny, a to, na jaką rybę postawisz, to już twoja rzecz.