-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapomnisz o fasolce w bułce tartej. Polej ją tym i podaj na obiad, rodzina wyliże każdy talerz
Zapomnisz o fasolce w bułce tartej. Polej ją tym i podaj na obiad, rodzina wyliże każdy talerz
Fasolka szparagowa w bułce tartej to tak znany klasyk, że jest podawany w każdym domu. Jednak mało osób wie, że bułka tarta nie jest jedyną opcją. Fasolkę można podać na wiele różnych sposobów, a poniższy przepis jest tego bardzo dobrym przykładem. Ten sos w połączeniu z tym warzywem smakuje obłędnie.
Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie swojego menu i masz już dość tradycyjnej fasolki szparagowej z bułką tartą, mamy dla ciebie propozycję, która z pewnością ożywi twój stół. To danie to prawdziwy powiew świeżości - łączy w sobie prostotę przygotowania z niezwykłą mieszanką smaków. Gwarantujemy, że ta potrawa zmieni twoje spojrzenie na fasolkę szparagową i stanie się nowym ulubieńcem w twoim domu.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!
Już dłużej nie trzymamy cię w niepewności. Przedstawiamy więc fasolkę szparagową w sosie meksykańskim! To danie to eksplozja smaków, w której się zakochasz. Soczysta fasolka szparagowa zanurzona w pikantnym, aromatycznym sosie z dodatkiem pomidorów, cebuli, czosnku i mieszance przypraw, tworzy kompozycję, która zaskakuje i zachwyca. Ten przepis to nie tylko sposób na przyrządzenie warzyw, które ożywi każdy posiłek i sprawi, że na nowo zakochasz się w tym warzywie.
Przepis na fasolkę szparagową z sosem meksykańskim
Składniki
- 500 g fasolki szparagowej,
- czerwona papryka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka krojonych pomidorów,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka chili w proszku,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża kolendra do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Fasolkę szparagową umyj, obetnij końce i gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będzie miękka. Odcedź i odstaw.
- Czerwoną paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
- W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 5 minut.
- Do składników dodaj kukurydzę, czerwoną fasolę, krojone pomidory oraz przyprawy: chili, kumin, paprykę słodką, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje i smaki się połączą.
- Do tak przygotowanych produktów wrzuć ugotowaną fasolkę szparagową i delikatnie wymieszaj, aby fasolka była równomiernie pokryta sosem. Przełóż danie na talerze, posyp świeżą kolendrą i podawaj na ciepło.