Zapomnisz o fasolce w bułce tartej. Polej ją tym i podaj na obiad, rodzina wyliże każdy talerz

Fasolka szparagowa w bułce tartej to tak znany klasyk, że jest podawany w każdym domu. Jednak mało osób wie, że bułka tarta nie jest jedyną opcją. Fasolkę można podać na wiele różnych sposobów, a poniższy przepis jest tego bardzo dobrym przykładem. Ten sos w połączeniu z tym warzywem smakuje obłędnie.

Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie swojego menu i masz już dość tradycyjnej fasolki szparagowej z bułką tartą, mamy dla ciebie propozycję, która z pewnością ożywi twój stół. To danie to prawdziwy powiew świeżości - łączy w sobie prostotę przygotowania z niezwykłą mieszanką smaków. Gwarantujemy, że ta potrawa zmieni twoje spojrzenie na fasolkę szparagową i stanie się nowym ulubieńcem w twoim domu.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Już dłużej nie trzymamy cię w niepewności. Przedstawiamy więc fasolkę szparagową w sosie meksykańskim! To danie to eksplozja smaków, w której się zakochasz. Soczysta fasolka szparagowa zanurzona w pikantnym, aromatycznym sosie z dodatkiem pomidorów, cebuli, czosnku i mieszance przypraw, tworzy kompozycję, która zaskakuje i zachwyca. Ten przepis to nie tylko sposób na przyrządzenie warzyw, które ożywi każdy posiłek i sprawi, że na nowo zakochasz się w tym warzywie.

Przepis na fasolkę szparagową z sosem meksykańskim

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka chili w proszku,
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża kolendra do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Fasolkę szparagową umyj, obetnij końce i gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będzie miękka. Odcedź i odstaw.
  2. Czerwoną paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
  3. W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 5 minut.
  4. Do składników dodaj kukurydzę, czerwoną fasolę, krojone pomidory oraz przyprawy: chili, kumin, paprykę słodką, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje i smaki się połączą.
  5. Do tak przygotowanych produktów wrzuć ugotowaną fasolkę szparagową i delikatnie wymieszaj, aby fasolka była równomiernie pokryta sosem. Przełóż danie na talerze, posyp świeżą kolendrą i podawaj na ciepło.
Więcej o: