-
Haps
-
Jak przygotować
- Placki z cukinii w tej wersji są niesamowite. Dwa dodatki są najważniejsze
Placki z cukinii w tej wersji są niesamowite. Dwa dodatki są najważniejsze
Placki z cukinii to smak wakacji. Przepis na placki z cukinii jest bardzo łatwy, ale ostatnio postanowiłam dodać do nich coś nowego. Placuszki wyszły takie, że musiałam robić drugą porcję. Nie spodziewałam się, że połączenie cukinii i sera jest takie pyszne.
Placki z cukinii to wymarzony letni obiad lub kolacja. I chociaż cukinię bez problemu można dostać w każdym markecie przez cały rok, to właśnie latem smakuje najlepiej. Przepisu na placki z cukinii nauczyłam się jako mała dziewczynka i niemal przez cały czas robiłam je identycznie jak moja babcia. W moim rodzinnym domu cukinii zawsze był wręcz nadmiar i kiedy trwał sezon, jedliśmy to warzywo na śniadanie, obiad i kolację. Robiliśmy pyszne sosy, faszerowaliśmy ją na różne sposoby i robiliśmy właśnie placki. To było coś przepysznego, jednak moje ostatnie placki z cukinii przeszły same siebie. Dodałam do nich coś od siebie - mój ulubiony ser feta i trochę marchewki. Takie placki nie mają sobie równych.
Zobacz wideo Zobacz przepis na makaron z cukinii
Placki z cukinii - przepis, który pokochasz
Składniki:
- 3 średnie cukinie,
- 2 jajka,
- 1 większa marchewka,
- 1 cebula,
- łyżka sera feta (ok. 50-70 g),
- 1 marchewka,
- pół pęczka koperku,
- sól i pieprz,
- tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane).
Placki z cukinii z fetą i marchewką - sposób wykonania:
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by cukinia puściła wodę.
- Cukinię porządnie odciśnij lnianą ściereczką i przełóż do miski. Dodaj marchewkę startą na tarce, startą cebulę i posiekany koperek. Wbij jajka i dodaj pokruszony ser feta.
- Dodaj dwie pełne łyżki mąki i dopraw do smaku pieprzem. Dokładnie wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej patelnię z dodatkiem tłuszczu.
- Na rozgrzaną patelnię kładź porcję ciasta na placki i spłaszcz. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż placki się apetycznie podsmażą. Odłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.