• Link został skopiowany

Jak zrobić paprykę konserwową? Dodaj żółtą przyprawę, a będzie najpyszniejsza

Jak zrobić paprykę konserwową, żeby była najpyszniejsza na świecie? Przepis na marynowaną paprykę jest banalny, ale papryka bynajmniej banalnie nie smakuje. Ostatnio dodałam do zalewy nową przyprawę. Moje przetwory wyszły tak pyszne, że musiałam robić kolejne partie.
Papryka konserwowa - przepis
fot. shutterstock.com/Vlad Ispas

Paprykę konserwową z curry moja rodzina pokochała tak bardzo, że już nie robię korniszonów ani marynowanej cukinii. Jest idealna do mięs na zimno i ciepło, świetnie pasuje na kanapki oraz do sałatek lub po prostu jako samodzielna przekąska. Możesz zrobić paprykę czerwoną, ale będzie świetnie smakowała także żółta lub zielona. Jeśli robienie domowych przetworów jest czynnością, którą lubisz, zapełnij spiżarnię słoikami z najlepszą papryką konserwową.

Zobacz wideo Poznaj przepis na przepyszną paprykę

Jak zrobić paprykę konserwową? Poznaj przepis na najlepsze przetwory

Składniki:

  • ok. 1,5 kg papryki, może być czerwona lub żółta,
  • 1 cebula,
  • łyżeczka nasion gorczycy na każdy słoik,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu spirytusowego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 3-4 listki laurowe,
  • łyżka pieprzu ziarnistego,
  • 4-5 kulek ziela angielskiego,
  • dwie łyżki curry,
  • olej.

Sposób wykonania:

  1. Paprykę dokładnie umyj. Następnie przekrój na pół, oderwij ogonki i usuń gniazda nasienne i białe błonki. Pokrój ją w szerokie i podłużne kawałki.
  2. Przygotuj czyste, wyparzone słoiki i dodaj do każdego z nich trochę ziaren gorczycy oraz kilka kawałków cebuli. Następnie ciasno ułóż kawałki papryki i dołóż po małej gałązce lubczyku, jeśli chcesz dodać papryce wyjątkowego aromatu.
  3. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe oraz curry. Całość zagotuj i gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach. Do każdego słoika dodaj łyżkę oleju lub oliwy i szczelnie zakręć.
  4. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką i włóż do niego słoiki z papryką. Następnie zalej je wodą i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj nie dłużej niż 10 minut od czasu zagotowania.

Kiedy słoiki ostygną, zanieś je do piwnicy lub umieść w innym, chłodnym i ciemnym miejscu. Papryka konserwowa przygotowana w ten sposób będzie dobra nawet przez rok, ale smakuje tak wyśmienicie, że słoiki znikają jeden za drugim.

Więcej o: