Zrezygnowałam ze schabowych i mielonych na rzecz tego mięsa. Ketchup to składnik obowiązkowy

Nawet najbardziej znane nam smaki mogą się w końcu znudzić i na ich miejsce muszą wskoczyć nowe smakołyki. W moim przypadku zamiast schabowych i mielonych robią tego kurczaka, który dzięki dodatkom jest absolutnie genialny. Ketchup jest składnikiem obowiązkowym i nie wyobrażam sobie, że może go nie być.

Kotlety schabowe i mielone to klasyk nad klasykami, którego nie można pomijać w swoim domowym menu. Oba rodzaje kotletów robimy bardzo chętnie i podajemy na co dzień lub przy większej okazji. Jednak niestety i one mogą się z czasem znudzić, a to okazuje się wielkim ciosem w nasze serce. Jest tak szczególnie wtedy, gdy przepadamy za mięsem i nie wiemy, jak możemy je zastąpić. Na szczęście nie musimy szukać zamienników, wystarczy poszukać innych, równie smacznych przepisów.

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

W takich sytuacjach na ratunek przychodzi kurczak w przygotowanym nietypowym stylu. W moim domu znalazł swoje miejsce i muszę go zrobić chociaż raz w tygodniu. Oprócz standardowej chrupiącej panierki skrywa w sobie smak, który jest dobrze nam znany. Kawałki kurczaka są bowiem wysmarowane obfitą ilością ketchupu, który czuć przy każdym kęsie. Jeśli chcesz dodać mięsu jeszcze dodatkowego smaku, ketchup możesz wymieszać z łyżeczką musztardy

Przepis na filety kurczaka w nietypowym stylu

Składniki

  • 4 filety z kurczaka,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • jajko,
  • szklanka bułki tartej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Filety z kurczaka umyj, osusz, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem, by wszystkie kawałki miały jednakową grubość.
  2. Dopraw mięso z każdej strony solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Każdy filet dokładnie posmaruj ketchupem z obu stron.
  3. W jednej misce roztrzep jajko, w drugiej przygotuj mąkę, a w trzeciej bułkę tartą. Filety obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka na średnim ogniu, aż będą złocisty i chrupiący z obu stron. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o: