Nie kojarzy się najlepiej, ale może być przepyszna. Do zupy marchewkowej dodaj trzy rzeczy

Są takie dania, które kojarzą się nam z czasami dzieciństwa i przedszkolnymi stołówkami. Jedną z takich potraw jest lubiana lub nielubiana zupa marchewkowa. Wielu z nas pamięta ją jako słodkawą, niedoprawioną papkę, która rosła w ustach. Ten przepis nie ma jednak nic wspólnego z takim smakiem. Zupa marchewkowa podrasowana tymi dodatkami na bank cię oczaruje.

Zupa marchewkowa nie należy do zup gotowanych w polskich domach najczęściej. Chyba że mamy w domu niemowlaka - wówczas marchewkowa paciajka czasami gości na stole. Jednak nasz dzisiejszy przepis na zupę marchewkową nie ma nic wspólnego z jedzeniem dla dzieci. Ba, każdy dorosły smakosz chętnie poprosi o dokładkę! Wystarczy, że dodasz do zupy trochę soku pomarańczowego, czosnek i imbir. Będzie palce lizać, a ta wersja na dobre wyprze pomarańczową brejkę, którą pamiętasz z dzieciństwa.

Zobacz wideo To idealna zupa na upały. Zobacz nasze wideo

Zupa marchewkowa w tej wersji zachwyca. To przez dodatki

Składniki:

  • ok. 0,5 kg marchewki,
  • 2 średnie cebule szalotki,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego,
  • 3-4 plastry świeżego imbiru,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 0,5 szklanki świeżego soku ze zwykłej lub czerwonej pomarańczy,
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz, szczypta chili, płaska łyżeczka curry,
  • do podania: grzanki, prażone pestki.

Wytrawna zupa marchewkowa - sposób wykonania:

  1. Cebulę, imbir i marchewkę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż imbir. Dodaj marchewkę i całość podsmażaj, aż marchewka się zarumieni.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż marchewka będzie całkiem miękka. W tym czasie dodaj także czosnek.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj śmietanę (wcześniej zahartuj ją), sok z pomarańczy oraz dopraw do smaku przyprawami.
  5. Zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z grzankami lub uprażonymi pestkami dyni albo słonecznika. Dobrze będzie smakować także z groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi paluchami z ciasta pizzowego.

Wskazówka: Zamiast soku pomarańczowego z kartonu polecam użyć soku wyciskanego ze świeżych owoców. Jest dużo kwaśniejszy i lepiej przełamie słodycz marchewki. Do zupy możesz dodać także odrobinę gałki muszkatołowej. 

Więcej o: