-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie kojarzy się najlepiej, ale może być przepyszna. Do zupy marchewkowej dodaj trzy rzeczy
Nie kojarzy się najlepiej, ale może być przepyszna. Do zupy marchewkowej dodaj trzy rzeczy
Są takie dania, które kojarzą się nam z czasami dzieciństwa i przedszkolnymi stołówkami. Jedną z takich potraw jest lubiana lub nielubiana zupa marchewkowa. Wielu z nas pamięta ją jako słodkawą, niedoprawioną papkę, która rosła w ustach. Ten przepis nie ma jednak nic wspólnego z takim smakiem. Zupa marchewkowa podrasowana tymi dodatkami na bank cię oczaruje.
Zupa marchewkowa nie należy do zup gotowanych w polskich domach najczęściej. Chyba że mamy w domu niemowlaka - wówczas marchewkowa paciajka czasami gości na stole. Jednak nasz dzisiejszy przepis na zupę marchewkową nie ma nic wspólnego z jedzeniem dla dzieci. Ba, każdy dorosły smakosz chętnie poprosi o dokładkę! Wystarczy, że dodasz do zupy trochę soku pomarańczowego, czosnek i imbir. Będzie palce lizać, a ta wersja na dobre wyprze pomarańczową brejkę, którą pamiętasz z dzieciństwa.
Zobacz wideo To idealna zupa na upały. Zobacz nasze wideo
Zupa marchewkowa w tej wersji zachwyca. To przez dodatki
Składniki:
- ok. 0,5 kg marchewki,
- 2 średnie cebule szalotki,
- 1 czubata łyżka masła,
- ok. 1 litr bulionu warzywnego,
- 3-4 plastry świeżego imbiru,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 0,5 szklanki świeżego soku ze zwykłej lub czerwonej pomarańczy,
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz, szczypta chili, płaska łyżeczka curry,
- do podania: grzanki, prażone pestki.
Wytrawna zupa marchewkowa - sposób wykonania:
- Cebulę, imbir i marchewkę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż imbir. Dodaj marchewkę i całość podsmażaj, aż marchewka się zarumieni.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż marchewka będzie całkiem miękka. W tym czasie dodaj także czosnek.
- Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj śmietanę (wcześniej zahartuj ją), sok z pomarańczy oraz dopraw do smaku przyprawami.
- Zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z grzankami lub uprażonymi pestkami dyni albo słonecznika. Dobrze będzie smakować także z groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi paluchami z ciasta pizzowego.
Wskazówka: Zamiast soku pomarańczowego z kartonu polecam użyć soku wyciskanego ze świeżych owoców. Jest dużo kwaśniejszy i lepiej przełamie słodycz marchewki. Do zupy możesz dodać także odrobinę gałki muszkatołowej.