Zupa krem z cukinii to wymarzony obiad w dni, kiedy nie masz czasu stać w kuchni, a jednak przydałoby się zjeść coś smacznego. Przepis na zupę krem z cukinii jest banalnie prosty i każdy bez problemu sobie z nim poradzi. Poszukaj blendera, kup wyrazisty ser i jeszcze coś, co będzie kropką nad "i".
Fot. Shutterstock, 135pixels
REKLAMA
REKLAMA
Zupa krem z cukinii to danie uniwersalne. Możesz zrobić ją na szybko jako obiad dla rodziny, bez problemu zamówisz w dobrej restauracji lub skosztujesz na weselu. To pewnie dlatego, że zupa krem z cukinii jest bardzo łatwa w wykonaniu i smakuje naprawdę świetnie. Możesz pobawić się w szefa kuchni z najlepszej restauracji, gotując ją samodzielnie, ale nie zapomnij o konkretnym serze - gorgonzola idealnie dopełni smak. Sekret tkwi jednak w innym składniku - papryce. Wystarczy jedna, ostra papryczka, a będziecie się zajadać, aż miło.
REKLAMA
Zobacz wideo Placki z cukinii. Zobacz najlepszy przepis
Nie smaż placków. Ta zupa z cukinii jest najlepsza na świecie
Składniki:
2 średnie cukinie,
ok. 1,5 l bulionu,
100 g sera gorgonzola,
1 niewielki por,
1 mała ostra papryczka,
3 ząbki czosnku,
śmietana 30 proc.,
sól, pieprz,
masło,
do podania: grzanki, pestki dyni lub chipsy z boczku.
Najlepsza zupa z cukinii - sposób wykonania:
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną papryczkę. Smaż na średnim ogniu, aż czosnek uwolni swój aromat.
Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i duś na niewielkim ogniu, aż zmiękną. Następnie zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut.
Dodaj pokruszony ser gorgonzola oraz pół szklanki śmietanki. Dopraw do smaku i zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera.
Zupę krem podawaj z ziołowymi grzankami lub chipsami z boczku. Możesz także zrobić chipsy z dojrzewającej wędliny, na przykład szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto crudo.