Dodaj do mielonych, a będą najpyszniejsze. Wystarczy łyżka

Kotlety mielone to nasza obiadowa tradycja, ale nie musimy cały czas robić ich tak samo. Kiedy dodasz do masy ten składnik, rozpłyniesz się, a bliscy będą się ustawiać w kolejce po dokładkę.

Kotlety mielone to wymarzony, polski obiad. Niezależnie od tego, czy podasz mielone z ziemniakami, czy może z frytkami, kotlety muszą być miękkie, soczyste i aromatyczne. Dokładnie taki jest nasz przepis. By nieco go podkręcić, proponujemy dodać aromatyczny ser oraz papryczkę. Jednak to nie te składniki są największym sekretem udanych kotlecików. Tajemnica wybitnego smaku mielonych tkwi w sezonowym warzywie. Chodzi o chrzan. Jeśli go lubisz, to nie wahaj się. Chrzan do mielonych pasuje jak Romeo do Julii. Tylko trzeba doprawić.

Zobacz wideo Takich kotletów nie jedliście. Zobacz wideo

Przepis na kotlety mielone. Chrzan to sekretny składnik

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z udźca indyka,
  • 1 większa cukinia,
  • ok. 150-200 g sera feta (najlepiej półtłustego),
  • pęczek koperku,
  • 2 małe szalotki,
  • 2 łyżki starego chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • czerstwa bułka namoczona w mleku lub bulionie,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie tłuszczu, najlepiej na maśle. Następnie odstaw do ostygnięcia. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij ją z nadmiaru soku ręcznikiem papierowym.
  2. Do miski włóż mięso mielone, starty chrzan, dodaj jajka i bułkę odciśniętą z mleka lub bulionu. Następnie dodaj pokruszoną fetę, cebulkę i posiekany koperek. Dodaj także cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Do masy na kotlety dodaj pieprz i trochę soli - pamiętaj, że ser feta jest już sam w sobie słony. Następnie całość energicznie wyrób na jednolitą masę.
  4. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej olej - nie musi go być mało, za to powinien być bardzo gorący.
  5. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i uformuj je w kształt kotletów. Następnie każdy kotlecik obtocz z każdej strony w bułce tartej i uklep, by nie odpadała podczas smażenia. Każdy kotlet usmaż na złoty kolor z obu stron i jeśli jest taka potrzeba, odsącz je z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Więcej o: