-
Haps
-
Jak przygotować
- Poszłam do lasu tylko po te grzyby. Wrzuciłam je do ciasta i zrobiłam niesamowite placki
Poszłam do lasu tylko po te grzyby. Wrzuciłam je do ciasta i zrobiłam niesamowite placki
Placki ziemniaczane to klasyk nad klasykami, a ich przepis znany jest od pokoleń. By je zrobić wcale nie trzeba wiele, a potrzebne składniki masz je w domu. Ostatnio jednak natchnęło mnie, aby zmienić ich skład. To okazało się strzałem w dziesiątkę, tylko dzięki jednemu składnikowi.
Obecny okres grzybobrań to idealny czas dla grzybiarzy, a także dla ludzi, którzy uwielbiają smak tych przysmaków. Wiele osób właśnie teraz wybiera się do lasów, by później wrócić z pełnymi koszykami. Z grzybów można zrobić naprawdę dużo, lecz wiele osób i tak stawia na ich suszenie lub marynowanie. Jeśli chcesz posmakować nieco innego smaku, wykorzystaj je do dań obiadowych. Nie tylko zrób z nich aromatyczne sosy, ale dodaj je również do potraw, o których nawet nie pomyślisz.
Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty - fuczki
Okazuje się, że dodatek grzybów świetnie sprawdza się w plackach ziemniaczanych. Nawet ich niewielka ilość sprawia, że potrawa ta zyskuje nowy smak i okazuje się jeszcze smaczniejsza. Osobiście używam do tego kurek, które uprzednio dobrze oczyściłam i przyrządziłam. Takie placki można podawać z dodatkową porcją grzybów, które będą w formie sosu. Jeśli jednak lubisz dodatek śmietany, ona również sprawdzi się wyśmienicie.
Przepis na placki ziemniaczane z grzybami
Składniki
- 500 g ziemniaków,
- 200 g świeżych kurek,
- cebula,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, oczyść i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach, pozostaw je na chwilę, a następnie odsącz je z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekaj, a grzyby oczyść i pokrój w małe kawałki.
- Na patelni podsmaż grzyby z cebulą, aż zmiękną i odparują nadmiar wody. Do startych ziemniaków dodaj podsmażone grzyby z cebulą, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju nakładaj łyżką porcje masy ziemniaczano-grzybowej, formując placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące.
- Po usmażeniu przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło, posypane natką pietruszki, jeśli lubisz.