Sałatka brokułowa to bardzo częsty wybór na kolację w moim domu. Nie brakuje jej także podczas spotkań przy grillu lub na rodzinnych imprezach w większym gronie. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie sałatki zajmuje tyle, ile gotuje się brokuł i jajka (plus czas na ostudzenie). Sos z czosnkiem i ziołami idealnie łączy składniki, pamiętaj jednak, żeby zachować proporcje. Tyle samo majonezu, co jogurtu greckiego.
Zobacz wideo Zobacz przepis na przepyszny tabbouleh
Kolacyjna sałatka z brokułem. Zawsze smakuje idealnie
Składniki:
- 1 brokuł,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 3 pomidory,
- 3 łyżki nasion słonecznika,
- 2 łyżki majonezu.
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 3-4 ząbki czosnku,
- pół pęczka koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Przygotowanie sałatki zacznij od ugotowania jajek na twardo. Brokuł podziel na niewielkie różyczki i ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Pozostaw na chwilę do ostudzenia.
- Pomidory pokrój w ósemki. Jeśli używasz pomidorków koktajlowych, wystarczy, że przekroisz je na pół.
- Do miseczki dodaj dwie spore łyżki jogurtu greckiego oraz dwie łyżki majonezu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Koperek drobno posiekaj i wsyp do miseczki. Całość dokładnie wymieszaj. Możesz dodać też łyżkę soku z cytryny lub octu jabłkowego.
- W salaterce ułóż różyczki brokułu, jajko pokrojone w ćwiartki i kawałki pomidorów. Składniki polej po wierzchu sosem i wstrząśnij salaterką, by sos spłynął na dół. Dodaj słonecznik i zajadaj się sałatką z z brokułem do woli.
Jeśli nie przeszkadza ci charakterystyczny aromat czosnku, możesz zaserwować tę sałatkę na każdą okazję. Jednak nie polecam jeść jej przed randką lub ważnym spotkaniem - czosnek jest zdrowy i pyszny, ale czasami niełatwo wytrzymać z rozmówcą, który chwilę wcześniej się nim raczył.