Prawie nikt nie robi tak kotletów. Mielone z miejsca pójdą w odstawkę

Coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni. Mamy dostęp do wielu różnych składników, z różnych zakątków świata i z ochotą testujemy je w naszych domach. Między innymi dlatego kotlety dla wielu osób już dawno przestały być synonimem potrawy mięsnej. Teraz można zrobić je właściwie ze wszystkiego: jajek, ziemniaków, kalafiora czy soczewicy. Dziś chcemy podzielić się z wami przepisem właśnie na te ostatnie - kotlety z soczewicy, ale nie takie zwyczajne. Dwa warzywa i odpowiednio dobrane przyprawy czynią je wyjątkowymi.

Kiedyś kotlety wegetariańskie robiło się głównie z soi i nie kojarzyły się one zbyt dobrze. Często były nieodpowiednio przyrządzone, co sprawiało, że w smaku i strukturze bardziej przypominały papier. To już na szczęście odległa przeszłość, bo teraz kotlety robi się praktycznie ze wszystkiego. Doskonale smakują w wersji warzywnej, rybnej i jajecznej. Wiele osób chętnie przygotowuje też kotlety z soczewicy, ale zazwyczaj nie dodają do masy dwóch składników, które sprawiają, że danie smakuje 100 razy lepiej.

Zobacz wideo Brak pomysłu na kotlety warzywne? Wypróbuj nasz przepis na genialne kotlety z fasoli

Na przepis na kotlety z soczewicy i pora natknęłam się na Youtubie na kanale Zdrowe Przepisy w poszukiwaniu inspiracji. Jako miłośniczka tego warzywa nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Później okazało się jeszcze, że w masie znajduje się również batat. Nie bez znaczenia dla smaku kotletów są też dobrze dobrane, aromatyczne przyprawy, m.in. garam masala i pieprz cayenne. Jesteście ciekawi, jak się je robi? Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku.

Przepis na kotlety z soczewicy i pora. Mało kto takie robi

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 50 g bułki tartej,
  • 1 por (biała i jasnozielona część),
  • 1 cebula,
  • 1 batat,
  • 1 marchewka,
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka pieprzu cayenne,
  • łyżeczka przyprawy garam masala,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • pęczek pietruszki,
  • olej roślinny.
 

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy soczewicę. Płuczemy ją pod zimną wodą, a potem zalewamy w misce i pozostawiamy do namoczenia na 20 minut. W międzyczasie kroimy por - odkrawamy liście i zostawiamy tylko białą i jasnozieloną część warzywa. Kroimy na pół i obmywamy go pod kranem. Następnie kroimy por w plasterki i przekładamy do dużego naczynia.

Obieramy cebulę i siekamy. Dorzucamy do pora. Obrany batat i marchewkę ścieramy na grubszych oczkach tarki. Oba warzywa dodajemy do miski z porem i cebulą. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do warzyw. Doprawiamy pieprzem cayenne, kminkiem, garam masala i solą. Wszystko mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej warzywa. Powinno to trwać około 10 minut, warzywa muszą zmięknąć. Zdejmujemy je z ognia i przekładamy z powrotem do naczynia.

Namoczoną soczewicę wkładamy do blendera. Dodajemy sok z cytryny oraz natkę pietruszki i blendujemy. Masę soczewicową dodajemy do podsmażonych warzyw. Wsypujemy bułkę tartą oraz sodę oczyszczoną i wszystko mieszamy do połączenia. 

Na patelni rozgrzewamy tym razem olej. W zwilżonych dłoniach formujemy owalne kotleciki. Smażymy po kilka z każdej strony do momentu, aż zrobią się złociste. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Więcej o: