Zupa porowa to najlepszy obiad. Ciotka się nim zachwycała. Wszystko przez ten składnik

Zupa porowa to świetny pomysł na szybki obiad, który nie tylko syci, ale również genialnie smakuje. Przepis jest bardzo prosty, a oprócz porów i ziemniaków na liście składników znajdują się dwa nieodzowne produkty - kremowy ser i aromatyczna, korzenna przyprawa. Dołóż do tego ziołowe grzanki i obiad mistrzów gotowy.

Zupa porowa to propozycja na codzienny obiad w dwa kwadranse, ale także jako popisowe danie podczas rodzinnych uroczystości. Przepis jest banalny i każdy świetnie sobie z nim poradzi, a dodatek topionego sera oraz gałki muszkatołowej sprawi, że ochom i achom nie będzie końca. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na dania z kurkami

Zupa porowa. Idealna na niedzielę i codzienny obiad

Składniki:

  • 2 średnie pory,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 większa cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • ok. 100-150 g serka topionego ziołowego,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • ok. 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • opcjonalnie: 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Zupa porowa - sposób wykonania:

  1.  W większym garnku rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekanego pora i podsmażaj na dużym ogniu, cały czas mieszając.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka i podsmażaj całość przez 5 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj serek topiony pokrojony na kawałki i kiedy się rozpuści, zmiksuj całość blenderem ręcznym. Na tym etapie dodaj także zahartowaną śmietanę.
  4. Dopraw zupę do smaku płaską łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu i łyżeczką gałki muszkatołowej. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z grzankami, chipsami z boczku lub groszkiem ptysiowym.
Więcej o: