Zupa buraczkowa to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy gotowały nam ją nasze mamy i babcie. Przepis na zupę buraczkową jest bardzo łatwy, ale warto dodać do niej coś, co podrasuje smak i jednocześnie sprawi, że potrawa będzie miała przepiękny, głęboki kolor.
Lisa A /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa buraczkowa to idealny pomysł na obiad, kiedy chcemy powrócić do smaków dzieciństwa. Przepis jest banalny, ale oprócz esencjonalnego wywaru i warzyw dobrej jakości ważny jest jeszcze jeden dodatek. Żeby podrasować przepis na zupę buraczkową i jednocześnie zapewnić jej piękny, ciemny kolor, nie zapomnij o tym, by pod koniec gotowania dodać trochę soku z cytryny.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak zrobić idealną ogórkową? Unikaj tych błędów
Zupa buraczkowa - przepis na obiad naszego dzieciństwa
opcjonalnie: 3 łyżki kwaśnej śmietany, jeśli lubisz zabielane zupy.
Zupa buraczkowa - sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania mięsnego wywaru. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do większego garnka. Zalej je wodą (ok. 2,5-3 l) i wstaw na niewielki ogień. Kiedy mięso się zagotuje, zdejmij powstałe szumowiny, dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych i płaską łyżeczkę soli. Gotuj na niewielkim ogniu.
Przygotuj warzywa. Obierz je, marchewkę pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Pora możesz związać nitką, by nie rozpadł się podczas gotowania. Całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
Buraki obierz i pokrój w kostkę (możesz także zetrzeć je na tarce na grubych oczkach). Na wolnym ogniu gotuj zupę, aż buraki będą miękkie.
Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli lubisz zabielane zupy, dodaj zahartowaną śmietanę. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Zupę buraczkową możesz podawać z ubitymi ziemniakami okraszonymi skwarkami i cebulką. Właśnie taką wersję wszyscy kojarzą z dzieciństwa. Do ubitych ziemniaków polecam dodać łyżkę startego chrzanu - tego smaku nie da się opisać.