-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa buraczkowa, czyli smak naszego dzieciństwa. Bez jednego dodatku nie będzie tak pyszna
Zupa buraczkowa, czyli smak naszego dzieciństwa. Bez jednego dodatku nie będzie tak pyszna
Zupa buraczkowa to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy gotowały nam ją nasze mamy i babcie. Przepis na zupę buraczkową jest bardzo łatwy, ale warto dodać do niej coś, co podrasuje smak i jednocześnie sprawi, że potrawa będzie miała przepiękny, głęboki kolor.
Zupa buraczkowa to idealny pomysł na obiad, kiedy chcemy powrócić do smaków dzieciństwa. Przepis jest banalny, ale oprócz esencjonalnego wywaru i warzyw dobrej jakości ważny jest jeszcze jeden dodatek. Żeby podrasować przepis na zupę buraczkową i jednocześnie zapewnić jej piękny, ciemny kolor, nie zapomnij o tym, by pod koniec gotowania dodać trochę soku z cytryny.
Zobacz wideo Jak zrobić idealną ogórkową? Unikaj tych błędów
Zupa buraczkowa - przepis na obiad naszego dzieciństwa
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- szyja i golonka z indyka (lub porcja rosołowa),
- ok. 200-300 g mięsa wołowego z kością,
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por,
- 6-8 buraków,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- opcjonalnie: 3 łyżki kwaśnej śmietany, jeśli lubisz zabielane zupy.
Zupa buraczkowa - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania mięsnego wywaru. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do większego garnka. Zalej je wodą (ok. 2,5-3 l) i wstaw na niewielki ogień. Kiedy mięso się zagotuje, zdejmij powstałe szumowiny, dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych i płaską łyżeczkę soli. Gotuj na niewielkim ogniu.
- Przygotuj warzywa. Obierz je, marchewkę pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Pora możesz związać nitką, by nie rozpadł się podczas gotowania. Całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
- Buraki obierz i pokrój w kostkę (możesz także zetrzeć je na tarce na grubych oczkach). Na wolnym ogniu gotuj zupę, aż buraki będą miękkie.
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli lubisz zabielane zupy, dodaj zahartowaną śmietanę. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Zupę buraczkową możesz podawać z ubitymi ziemniakami okraszonymi skwarkami i cebulką. Właśnie taką wersję wszyscy kojarzą z dzieciństwa. Do ubitych ziemniaków polecam dodać łyżkę startego chrzanu - tego smaku nie da się opisać.