• Link został skopiowany

Ania Starmach znalazła zastępstwo dla słodkiej szarlotki. Jest smaczniejsza, a do tego szybsza

Szarlotka to bardzo popularny wypiek, który jest ulubieńcem wielu z nas. Nic dziwnego, ponieważ łączy słodki smak owoców z kruchością ciasta i kruszonki. Jednak istnieje alternatywa dla tego ciasta, która jest łatwiejsza i szybsza. Przepis na nią pokazała Ania Starmach.
Szybki deser. Jabłka pod kruszonką
karinrin / Shutterstock

Zdarza się, że mamy czasem ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie prostego i szybkiego w przygotowaniu. Zamiast więc piec tradycyjną szarlotkę, która wymaga od nas trochę czasu, warto sięgnąć po przepis, który jest nie tylko mniej czasochłonny, ale także pozwala w pełni wykorzystać smak soczystych jabłek. To idealne rozwiązanie, gdy chcemy zaskoczyć domowników lub gości ciepłym, aromatycznym deserem, który pachnie cynamonem i który gotowy jest w kilka chwil.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Tym przepisem jest jabłkowy deser pod kruszonką Ani Starmach. To prosta i szybka alternatywa dla szarlotki, która nie wymaga formy ani wałkowania ciasta. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby stworzyć pyszny, chrupiący wierzch i soczyste, ciepłe jabłka, które doskonale komponują się z kruszonką. Podane na ciepło, najlepiej z gałką waniliowych lodów stają się deserem wartym wszystkiego.

Przepis na jabłka pod kruszonką Ani Starmach

Składniki

  • 8 jabłek,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 120 g masła,
  • łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. Jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Następnie pozbądź się z nich gniazd nasiennych i umieść owoce na patelni, na której podgrzana jest łyżka masła.
  2. Do lekko podsmażonych owoców dodaj cynamon, cukier wanilinowy, łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Kolejnym krokiem jest przełożenie jabłek do żaroodpornego naczynia. Owoce wyłóż równo po całości.
  3. Pozostałe na patelni masło wymieszaj z cukrem, mąką i posiekanymi orzechami. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, następnie tak przygotowaną masą posyp wcześniej wyłożone jabłka.
  4. Całość umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez 20-30 minut. Pamiętaj, że kruszonka ma mieć złoty kolor.
  5. Przyrządzone owoce podawaj z lodami lub obsypane cukrem pudrem.
Więcej o: