Szakszuka to wymarzony obiad dla wszystkich, którzy lubią zacząć dzień od pysznego posiłku, który doda energii na wiele godzin. To istna bomba smakowa i witaminowa, a najważniejsze są pomidory i jajka. Oprócz tego możesz dodać wszystko, co zalega ci w lodówce. Naszykuj się na poranną ucztę.
Zobacz wideo Zobacz przepis na dyniową szakszukę
Najlepsze śniadanie z jajkami. Zrób kolorową, orientalną szakszukę
Składniki:
- 3 większe pomidory malinowe,
- 1 większa cebula,
- 1 papryka,
- kilka plastrów wędliny, kawałek kiełbasy lub boczku,
- garść szpinaku (opcjonalnie),
- olej lub masło do smażenia,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, oregano, kumin, szczypta chili,
- jajka - ile chcesz.
Szakszuka - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być bardzo drobna, pomidory i paprykę także (pomidory możesz wcześniej sparzyć, ale nie jest to konieczne). Wędlinę porwij na kawałki, jeśli używasz kiełbasy lub boczku, to także pokrój w kostkę.
- Przygotuj sporą patelnię i rozgrzej w niej tłuszcz. Dodaj cebulę i czosnek oraz wędlinę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj paprykę oraz szpinak. Smaż na dość dużej mocy palnika i dodaj posiekane pomidory.
- Dopraw do smaku przyprawami i smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar wody. Następnie na środek patelni wbij jajka i poczekaj, aż białko się zetnie. Pamiętaj, że żółtko powinno być płynne. Podawaj z chrupiącą grzanką.
Jak raz spróbujesz szakszuki, niechętnie powrócisz do wcześniejszych pomysłów na śniadanie. Przepis na szakszukę możesz dowolnie modyfikować - możesz podać ją z dodatkiem grzybów, cukinii lub tofu.