Nie wyobrażam sobie już innych śniadań. Orientalne jajka smakują lepiej od jajecznicy

Kanapki i jajka są najczęściej wybieranymi śniadaniami, ale wszystko z czasem może się znudzić. Jeśli masz już dosyć kanapek i nudnych jajek i jednocześnie chcesz zjeść naprawdę pyszne śniadanie, które doda energii i nasyci na długo, spróbuj tego przepisu. Na dobre zapomnisz o jajecznicy i omletach.

Szakszuka to wymarzony obiad dla wszystkich, którzy lubią zacząć dzień od pysznego posiłku, który doda energii na wiele godzin. To istna bomba smakowa i witaminowa, a najważniejsze są pomidory i jajka. Oprócz tego możesz dodać wszystko, co zalega ci w lodówce. Naszykuj się na poranną ucztę. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na dyniową szakszukę

Najlepsze śniadanie z jajkami. Zrób kolorową, orientalną szakszukę

Składniki:

  • 3 większe pomidory malinowe,
  • 1 większa cebula,
  • 1 papryka,
  • kilka plastrów wędliny, kawałek kiełbasy lub boczku,
  • garść szpinaku (opcjonalnie),
  • olej lub masło do smażenia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, oregano, kumin, szczypta chili,
  • jajka - ile chcesz.

Szakszuka - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być bardzo drobna, pomidory i paprykę także (pomidory możesz wcześniej sparzyć, ale nie jest to konieczne). Wędlinę porwij na kawałki, jeśli używasz kiełbasy lub boczku, to także pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj sporą patelnię i rozgrzej w niej tłuszcz. Dodaj cebulę i czosnek oraz wędlinę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj paprykę oraz szpinak. Smaż na dość dużej mocy palnika i dodaj posiekane pomidory.
  3. Dopraw do smaku przyprawami i smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar wody. Następnie na środek patelni wbij jajka i poczekaj, aż białko się zetnie. Pamiętaj, że żółtko powinno być płynne. Podawaj z chrupiącą grzanką.

Jak raz spróbujesz szakszuki, niechętnie powrócisz do wcześniejszych pomysłów na śniadanie. Przepis na szakszukę możesz dowolnie modyfikować - możesz podać ją z dodatkiem grzybów, cukinii lub tofu.

Więcej o: