Nie da się nie lubić tej kwaśnej zupy. Śpiesz się, bo główny składnik zaraz zniknie z łąk

Polacy uwielbiają kwaśne zupy i chociaż najpopularniejszymi są kapuśniak i żurek, to wszyscy uwielbiamy jeszcze jedną. Zupa szczawiowa to prawdziwy przysmak, robi się ja bardzo łatwo, ale niestety, sezon na szczaw za chwilę się skończy. Musisz wykorzystać ostatnie dni.

Zupa szczawiowa to dla mnie jedno z najmilszych wspomnień z czasów dzieciństwa, kiedy w sezonie gotowała ją moja babcia. Zupa była intensywną, aromatyczna i lekko kwaskowata i nie mogło oczywiście zabraknąć jajka. Zupę szczawiową można robić przez cały rok, używając szczawiu ze słoików, ale nie oszukujemy się -szczawiowa ze świeżego szczawiu jest najlepsza. Jak ją zrobić? Zanim wrzucisz zielone liście do garnka, chwilę je podsmaż.  

Zobacz wideo Zobacz przepis na serowo-piwną zupę krem

Zupa szczawiowa - przepis, który kochają pokolenia

Składniki:

  • ok. 500 g żeberek wieprzowych,
  • 2 ćwiartki z kurczaka lub większa golonka z indyka,
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, por,
  • 1 większa cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ok. 400 g świeżego szczawiu,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta oregano (opcjonalnie),
  • kwaśna śmietana (ok. 3 łyżek),
  • łyżka masła,
  • do podania: jajka na twardo, sadzone lub w koszulce.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu - sposób wykonania:

  1. Tak jak większość zup, tak również zupę szczawiową należy zacząć od przygotowania wywaru. Ja najbardziej lubię szczawiową na żeberkach, ale możesz użyć także samego drobiu lub dodać wołowinę - polecam żebra wołowe. Mięso opłucz, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj na wolnym ogniu.
  2. Kiedy na powierzchni zbiorą się szumowiny, usuń je, dodaj obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę (bez cebuli i czosnku). Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe. Dalej gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W przypadku wołowiny może to trwać nieco dłużej.
  3. Kiedy mięso będzie już miękkie, możesz zająć się szczawiem. Liście opłucz, osusz i posiekaj. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła. Następnie na maśle zeszklij posiekaną cebulkę.
  4. \Do podsmażonej cebulki dodaj szczaw i podsmażaj, aż zwiędnie. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i duś całość, aż czosnek uwolni aromat. Całą zawartość patelni dodaj do wywaru.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 10-15 minut. Następnie odlej trochę "czystej" zupy i zahartuj w niej śmietanę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj z jajkiem lub kromką świeżego pieczywa.
Więcej o: