-
Haps
-
Jak przygotować
- Usmażyłam, zawinęłam i włożyłam do piekarnika. Takich faszerowanych placków w życiu nie widziałeś
Usmażyłam, zawinęłam i włożyłam do piekarnika. Takich faszerowanych placków w życiu nie widziałeś
Placki ziemniaczane są na tyle popularnym daniem, że można je znaleźć pod wieloma formami. Niektórzy uważają, że ich klasyczna metoda podania jest najlepsza, lecz pewnie mówią tak tylko dlatego, bo nie spróbowali poniższego przepisu. Z niego wychodzą przepyszne placuszki wypełnione niesamowitym farszem. Mało kto robi je właśnie w ten sposób.
Placki ziemniaczane do klasyk nad klasykami i mało kto podejmuje się, by robić je inaczej, niż mówi tradycyjny przepis. Ja jednak to zrobiłam i dzięki temu mogłam cieszyć się smakiem, który jest niepowtarzalny i bardzo oryginalny. Wysmażone placki faszeruję mięsnym nadzieniem i zawijam w roladki. Na sam koniec trafiają do rozgrzanego piekarnika wraz z serem, a po wyciągnięciu są chrupiące i bardzo smakowite. Tak przygotowane placki nie potrzebują żadnych innych dodatków, są odpowiednio smaczne, aromatyczne, a przede wszystkim nie są suche.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Przepis na roladki z placków ziemniaczanych
Składniki na placki
- 700 g ziemniaków,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- 3 łyżki mąki,
- łyżka gęstej śmietany 18%,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na mięsny farsz
- 500 g mięsa mielonego,
- jajko,
- łyżka śmietany,
- cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- czosnek granulowany według uznania,
- mała marchewka,
- natka pietruszki.
Składniki dodatkowe
- 2 łyżki śmietany,
- 50 g sera żółtego,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem mięsnego farszu. Cebulę zeszklij na łyżce masła, dodaj marchewkę startą na średnich oczkach i chwilę całość podsmażaj.
- Gdy składniki będą posmażone, wystudź je. Mięso mielone włóż do miski, dodać cebulę z marchewką, jajko, śmietanę, czosnek, bułkę tartą, posiekaną natkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły.
- Teraz czas przygotować ziemniaczaną masę. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, nadmiar soku z ziemniaków odlej i dodaj jajko, mąkę, śmietanę, cebulę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć duże placki z dwóch stron na rumiany kolor. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Każdy placek posmaruj farszem mięsnym i zwiń za pomocą ręcznika w roladkę.
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż w nim roladki. Posmaruj roladki śmietaną i posyp żółtym serem.
- Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 30 minut, po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj przez kolejne 10 minut.