Musisz zrobić tę dynię na zimę. Do obiadu i sałatek lepsza od korniszonów
Zaczyna się sezon na jedno z najsmaczniejszych warzyw i za chwilę na naszych talerzach dynia będzie lądować regularnie. Oprócz pysznej zupy puree oraz najróżniejszych makaronów i klusek, z dyni można zrobić jeszcze coś fantastycznego. Jak zrobić dynię do słoików na zimę? Zadbaj o dodatki.
Marynowaną dynię musisz koniecznie zrobić, jeśli lubisz delikatne, ale jednocześnie wyraziste i aromatyczne przekąski. Jednak marynowana dynie sprawdzi się nie tylko jako przekąska zjadana prosto ze słoika, kiedy nocą dopadnie cię niespodziewany głód. To idealny dodatek do obiadu, wszelkich mięs (także tych z grilla). Idealnie sprawdzi się jako dodatek do lekkich sałatek i uzupełnienie zimnej płyty serów i wędlin podczas spotkań w większym gronie. Żeby marynowana dynia była naprawdę pyszna, musisz zadbać o dodatki. Bez goździków ani rusz.
Zobacz wideo Zobacz przepis na dyniową szakszukę
Najlepsza do mięs i sałatek. Jak zrobić marynowaną dynię?
Składniki:
- dynia (ok. 2 kg),
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 4 szklanki wody (jeśli wolisz delikatniejszy smak, użyj 5),
- 10 goździków,
- 2-3 gwiazdki anyżu,
- łyżeczka cynamonu,
- 4-5 kulek ziela angielskiego,
- 2-3 listki laurowe.
Marynowana dynia na zimę do słoików - sposób wykonania:
- Dynię obierz, następnie usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa lub hokkaido.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki i włóż do nich kawałki dyni oraz przyprawy tak, by w każdym słoiku znajdowała się taka sama ich liczba.
- Przygotuj zalewę. Wodę, ocet i cukier zagotuj. Następnie zalej zalewą słoiki i szczelnie je zakręć.
- Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki z dynią i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 20 minut.