• Link został skopiowany

Najprostsze rogaliki świata z dwóch składników. Praktycznie robią się same

Szybki deser bez wysiłku? Rogaliki z ciasta francuskiego to hit, który przygotujesz w 20 minut i zaledwie dwóch składników. Idealne, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.
Rogaliki budyniowe (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Kornelia Głowacka-Wolf / Agencja Wyborcza.pl

Wszyscy lubią ciasta i ciasteczka, które robi się szybko i tylko z kilku podstawowych składników. Nie zawsze mamy czas ani energię na stanie w kuchni, ale to nie znaczy, że musimy rezygnować z domowych wypieków. Te rogaliki z ciasta francuskiego są tak proste, że poradzą sobie z nimi nawet osoby, które na co dzień unikają pieczenia.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na rogaliki serowe z lukrem cytrynowym

Rogaliki z ciasta francuskiego w podstawowej wersji można zrobić z dwóch składników. Potrzebny będzie arkusz ciasta oraz wybrane nadzienie. I tyle. Ci, którzy chcą rogaliki nieco podrasować, mogą jeszcze dopisać do listy jajko do posmarowania ciastek na wierzchu oraz drobny cukier do posypania ich. Nie są to jednak konieczne dodatki, dlatego śmiało można powiedzieć, że rogaliki z ciasta francuskiego to rogaliki z dwóch składników.

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. To tylko dwa składniki

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego,
  • pół słoika dżemu, powideł lub konfitury,
  • opcjonalnie: jajko,
  • opcjonalnie: łyżka drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwijamy i najpierw tniemy na pół, a potem tak, by powstały trójkąty. Na szerszy koniec trójkąta (podstawę) nakładamy porcję wybranego nadzienia. Rolujemy na kształt rogalika, a końce zawijamy do środka.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rogaliki z ciasta francuskiego. Pamiętamy o zachowaniu odstępów. Rogaliki można posmarować rozbełtanym jajkiem. Dzięki temu po upieczeniu będą miały ładny, złocisty kolor. Można też posypać je drobnym cukrem. 

Rogaliki z ciasta francuskiego
Rogaliki z ciasta francuskiegoHandoko Kurniawan / Shutterstock

Rogaliki z ciasta francuskiego pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na chwilę, by lekko przestygły. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść je po całkowitym ostygnięciu. 

Rogaliki z ciasta francuskiego. Z czym zrobić?

Konfitury i dżemy to nie wszystko, czym można nadziać rogaliki z ciasta francuskiego. Równie dobrze sprawdzą się np. kremy czekoladowe, orzechowe lub pistacjowe. Takie rogaliki można też przyrządzić na słono. Wtedy do środka można włożyć np. kawałek parówki albo zrobić farsz z pieczarkami i mięsem mielonym. Dobrze będą smakować również z nadzieniem z sera żółtego, sera feta i twarogu.

Więcej o: