Piszemy o obiedzie lub kolacji, ale tak naprawdę placki z dyni będą odpowiednie na każdy posiłek, także na śniadanie. Ich zrobienie jest proste i szybkie, ale trzeba pamiętać, by użyć odpowiedniej mąki. Najlepiej sprawdzą się te, które mają typ nie wyższy niż 500. Ważny jest również dodatek imbiru, dzięki któremu placki z dyni zyskają wyjątkowy aromat. Nie zastanawiaj się więc i łap za dynię, która jesienią ma swoje pięć minut. Wykorzystaj jej kulinarne walory do cna, zanim zdetronizują ją kolejne przysmaki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dynię, pokrojoną i bez skórki, ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz, proszek do pieczenia oraz starty imbir. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje masy. Smażymy placki z dyni na średnim ogniu z obu stronu do momentu, aż apetycznie się zarumienią. Powinny wystarczyć około trzy minuty na stronę. Zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Placki podajemy z sałatką, pomidorkami koktajlowymi i ze śmietaną.
Placki z dyni można zrobić też na słodko. Wspomniane wyżej odmiany się sprawdzą, ale bardzo dobra do dań deserowych jest również dynia muscat także należąca do dyń piżmowych. Poza 200 g tego warzywa potrzebne będą: 150 g mąki, 100 g jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki cukru. Nie używamy już wtedy oczywiście przypraw takich jak sól i pieprz. Placki z dyni na słodko można podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą bądź dżemem.