Do kuchni wedrą się przebojem. Zrób je, a przez kilka tygodni nie spojrzysz na ziemniaczane

Placki ziemniaczane są pyszne, ale są też już mocno oklepane. Oczywiście nie zabraniamy nikomu ich jeść, zachęcamy jednak, by trochę ziemniakom odpuścić i przynajmniej przez pewien czas skupić się na innym warzywie. Zwłaszcza jesienią, kiedy króluje w kuchni. Chodzi o czywiście o dynię. Robimy z niej pyszne zupy i ciasta, ale to placki z dyni są tym, co warto zrobić, gdy szukamy pomysłu na szybki obiad lub kolację.

Piszemy o obiedzie lub kolacji, ale tak naprawdę placki z dyni będą odpowiednie na każdy posiłek, także na śniadanie. Ich zrobienie jest proste i szybkie, ale trzeba pamiętać, by użyć odpowiedniej mąki. Najlepiej sprawdzą się te, które mają typ nie wyższy niż 500. Ważny jest również dodatek imbiru, dzięki któremu placki z dyni zyskają wyjątkowy aromat. Nie zastanawiaj się więc i łap za dynię, która jesienią ma swoje pięć minut. Wykorzystaj jej kulinarne walory do cna, zanim zdetronizują ją kolejne przysmaki.

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Placki z dyni - przepis, który jesienią musisz zrobić przynajmniej raz

Składniki:

  • 200 g dyni, np. piżmowej Butternut lub hokkaido,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • starty świeży imbir,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

Dynię, pokrojoną i bez skórki, ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz, proszek do pieczenia oraz starty imbir. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje masy. Smażymy placki z dyni na średnim ogniu z obu stronu do momentu, aż apetycznie się zarumienią. Powinny wystarczyć około trzy minuty na stronę. Zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Placki podajemy z sałatką, pomidorkami koktajlowymi i ze śmietaną.

Placki z dyni można zrobić też na słodko. Wspomniane wyżej odmiany się sprawdzą, ale bardzo dobra do dań deserowych jest również dynia muscat także należąca do dyń piżmowych. Poza 200 g tego warzywa potrzebne będą: 150 g mąki, 100 g jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki cukru. Nie używamy już wtedy oczywiście przypraw takich jak sól i pieprz. Placki z dyni na słodko można podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą bądź dżemem.

Więcej o: