Te naleśniki wyrzucą cię z kapci. Zrezygnuj z mleka, a będą dużo lepsze

Nie znam osoby, która nie lubi naleśników. Przepis na naleśniki jest banalny, ale mamy dla ciebie jedną wskazówkę. Jeśli zrezygnujesz z mleka, naleśniki wyjdą delikatniejsze i dużo bardziej elastyczne. Tak robią najlepsi kucharze.

Naleśniki są idealne pod każdym względem. Nie tylko są łatwe i szybkie w przygotowaniu, lecz także stanowią niekończącą się inspirację i na śniadanie, i na obiad, i oczywiście na każdy inny posiłek. Bez względu na to, czy wolisz naleśniki na słodko, czy może w wersji wytrawnej, jedno jest pewne - najważniejsze jest ciasto. Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Zamiast mleka użyj maślanki - to sekret, który musisz zgłębić, by zostać naleśnikowym mistrzem.

Zobacz wideo Gessler czy Makłowicz? Sprawdziliśmy, kto robi lepsze naleśniki

Naleśniki na maślance. Nie ma lepszego przepisu

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki maślanki naturalnej,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie łyżeczka cukru pudru.

Naleśniki na maślance - sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą i cukrem, jeśli go używasz. Maślanka i woda powinny być schłodzone, a roztopione masło nie powinno być gorące.
  2. Do mąki dodaj maślankę, wodę i wbij jajka. Za pomocą miksera na wysokich obrotach zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając masło.
  3. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Kiedy będzie już dość gorąca, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i rozprowadzaj po całej powierzchni.
  4. Smaż naleśniki na złoty kolor. Będą bardzo cienkie, dlatego nie będą wymagały smażenia z obu stron. Jeśli jednak chcesz mieć stuprocentową pewność, po chwili smażenia możesz odwrócić je na drugą stronę.
Więcej o: