Nie pomidorowa i nie rosół. Ta zupa jest idealna na jesień. Syci i rozgrzewa jak żadna inna

Zupa serowa to pyszny, rozgrzewający posiłek, który docenią nawet wyjątkowo wybredne podniebienia. Dzięki aromatycznym przyprawom oraz smakowitym dodatkom sprawisz, że w mig zniknie z talerza. Lepiej od razu przygotuj wielki gar.

Choć wśród polskich zup prym niezaprzeczalnie wiodą tradycyjne opcje, takie jak rosół (obowiązkowo w każdą niedzielę!), pomidorowa czy barszcz czerwony, niekiedy warto sięgnąć po nieco inne smaki. Jesienią idealnie sprawdzą się aromatyczne, sycące i rozgrzewające propozycje. Idealnym wyborem będzie ser z tymi dodatkami.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Co jest potrzebne do zupy serowej? Dzięki tym przyprawom będzie wyjątkowo aromatyczna

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, ale przy tym błyskawiczny w przygotowaniu obiad, zupa serowa będzie strzałem w dziesiątkę. Robi się ją w kilkanaście minut, z niewielu składników i smakuje naprawdę wybornie. Czego będziesz potrzebować, by ją przygotować? Przede wszystkim postaw na ser. Powinien być mocniejszy w smaku od zwykłej mozzarelli. Sprawdzi się m.in. szklanka porządnego cheddaru czy mimolette. Co jeszcze?

  • szklanka startego sera dobrej jakości,
  • 2 l bulionu (lub rosół),
  • 400 g serka topionego klasycznego (bez dodatków w postaci szynki czy salami),
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ok. 120 ml (pół szklanki) śmietanki 30 proc.,
  • posiekany szczypiorek,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, kurkuma,
  • masło do podsmażenia,
  • opcjonalnie: kawałek boczku.
  • Do grzanek: kilka kromek starszego chleba, ulubione przyprawy, masło.
Zupa serowa
Zupa serowa Zupa serowa. Fot. pixabay.com / petrovhey

Zupa serowa krok po kroku. Zrobisz ją w kwadrans

Przepis na zupę serową jest naprawdę prosty, więc spokojnie z jej przyrządzeniem poradzą sobie nawet mniej doświadczeni kucharze. Zacznij od przygotowania bulionu lub wykorzystaj rosół, który został ci po weekendzie. Co dalej?

  1. Cebulę obierz i posiekaj, zaś czosnek przeciśnij przez praskę. W dużym garnku roztop czubatą łyżkę masła i dodaj wcześniej przygotowane warzywa. Podsmażaj, aż się zeszklą.
  2. Do garnka wlej bulion, zagotuj, po czym odlej 3-4 chochelki. Następnie rozpuść w nich serki topione i z powrotem dodaj do zupy. To też dobry moment na dodanie podsmażonego boczku.
  3. Do całości dodaj śmietankę, starty ser żółty i przyprawy. 
  4. Gotuj na średnim ogniu, najlepiej pod przykrywką, aż ser się rozpuści.
  5. W międzyczasie na patelni rozgrzej masło, kromki chleba pokrój w dość dużą kostkę. Przypraw ulubionymi ziołami, idealnie sprawdzi się oregano, papryka wędzona i czosnek. Podsmażaj, aż zrobią się chrupiące i złociste. Podawaj z zupą posypane szczypiorkiem. Opcjonalnie nada się również groszek ptysiowy.
Więcej o: