-
Haps
-
Jak przygotować
- Sos pieczarkowy - przepis mojej cioci. Tak łatwego nie znajdziesz, ale ważna jest śmietana
Sos pieczarkowy - przepis mojej cioci. Tak łatwego nie znajdziesz, ale ważna jest śmietana
Jak zrobić sos pieczarkowy, żeby był aksamitny, pełen smaku i pyszny tak, że ma się ochotę zaśpiewać? Nie jest to takie trudne. Sos pieczarkowy będzie zawsze idealny, jeśli zapamiętasz zasadę dotyczącą śmietany.
Moja ciocia uwielbia grzyby i jej przepisy nie mają sobie równych. Kiedy lasy nie rozpieszczają obfitością, trzeba cieszyć się tym, co akurat jest w marketach, a najczęściej są to pieczarki. Oczywiście są pyszne i z pieczarek możemy wyczarować nieskończoną ilość pysznych dań. Najłatwiej jednak zrobić sos. Moja ciocia sos pieczarkowy robi zawodowo - jest kucharką. Wie też, że słodka śmietanka najlepiej pasuje do tego dania. Czy to makaron, czy kopytka - ten przepis na sos pieczarkowy powinien zostać w twojej pamięci.
Zobacz wideo Dziwny grzyb, a jak smakuje! Zobacz wideo
Sos pieczarkowy - przepis mojej cioci. Idealny do makaronu i kopytek
Składniki:
- około 300-400 g pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- masło,
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
- sól, pieprz, natka pietruszki.
Sos pieczarkowy - sposób wykonania:
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Obraną cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie na patelnię wrzuć pieczarki i całość smaż przez około 7 minut lub do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.
- Pieczarki posól i dodaj pieprz. Dodaj pół łyżki masła i smaż jeszcze chwilę.
- Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wlej śmietankę. Sos dokładnie zamieszaj i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut. Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotowy sos podawaj z makaronem ugotowanym al dente (według mnie najlepszy jest makaron tagliatelle) lub z ziemniakami.