Kiedy znudziły ci się już wszystkie klasyczne zupy i szukasz czegoś, co wprowadzi odrobinę świeżości na twój stół, warto sięgnąć po mniej oczywiste smaki. Zupa krem z pieczonych buraków to doskonała alternatywa dla popularnych zup, takich jak pomidorowa czy rosół. Jej intensywnie czerwona barwa, głęboki smak oraz możliwość podania jej na ciepło lub na zimno sprawiają, że może stać się gwiazdą niejednego obiadu. Przygotowanie zupy z pieczonych buraków jest proste, a efekty zachwycą nawet tych, którzy nie przepadają za burakami w tradycyjnej formie.
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie
Tym, co czyni tę zupę wyjątkową, jest bogactwo dodatków, które można do niej podać. Chrupiące grzanki, odrobina kwaśnej śmietany czy ser kozi to tylko kilka propozycji, które podkreślą jej smak. Głęboki, słodko-ziemisty aromat pieczonych buraków świetnie komponuje się także z delikatnymi przyprawami, takimi jak tymianek czy rozmaryn. To danie z pewnością przekona tych, którzy pragną czegoś nowego i oryginalnego w swojej kuchni, a jednocześnie prostego i zdrowego.
Przepis na krem z pieczonych buraków
Składniki
- 1 kg buraków,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- 4 ziemniaki,
- 1 l bulionu,
- olej do podsmażenia składników,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka tymianku.
- Składniki dodatkowe
- buraczki do dekoracji,
- śmietana,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania
- Buraczki umyj, większe pokrój na mniejsze kawałki, każdy zawiń w kawałek foli aluminiowej, ułożyć na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 60 minut.
- Po upływie tego czasu, wyjmij buraczki z piekarnika i pozostaw je do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjmij jej z folii, obierz ze skórki i pokroić w większą kostkę.
- Bulion przelej do garnka, pozostałe warzywa obierz, w razie potrzeby przemyj i wszystkie, oprócz ziemniaków i cebuli zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki podziel na mniejsze kawałki i wrzuć wszystko do bulionu. Wywar z warzywami ustaw na średnim ogniu i gotuj do miękkości ziemniaków.
- Na patelni rozgrzej olej. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, następnie wrzuć ją na tłuszcz. Zeszklij przez kilka minut, dopraw solą i pieprzem, a na końcu tymiankiem, wymieszaj. Pod koniec dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie zamieszaj.
- Podsmażone warzywa przenieś do garnka z bulionem. Dorzuć również buraczki i gotuj wszystko przez następne 10 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładko.
- Przed podaniem udekoruj zupę krem kleksem śmietany, pokrojonymi buraczkami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!