-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciężkie, gliniaste i obłędnie czekoladowe. Przepis na brownie gotowe w kilka chwil
Ciężkie, gliniaste i obłędnie czekoladowe. Przepis na brownie gotowe w kilka chwil
Przepis na to brownie wprawi w ekstazę każdego miłośnika czekolady. Będzie ciężkie, słodziutkie i tak czekoladowe, że już po pierwszym kęsie oszalejesz z radości. To ciasto jest tak szybkie i łatwe, że na pewno uratuje cię w przypadku niespodziewanych gości lub kiedy nagle złapie cię ochota na coś słodkiego.
Brownie to ciasto, które zajmuje szczególne miejsce w sercach wszystkich łasuchów tego świata. Przepis na brownie jest banalny i poradzi sobie z nim nawet osoba, która uważa, że ma dwie lewe ręce do pieczenia ciast. Oczywiście bardzo ważna jest czekolada, ale nie mniej ważne są inne dodatki, które połączone ze sobą stworzą najlepszy deser twojego życia. Nie należy zapomnieć jednak o pewnym składniku, który doda mu małego pazura. Chodzi oczywiście o rum - wystarczy już odrobina, a brownie z grzecznego ciasta stanie się słodkim gangsterem wśród wypieków.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszny małpi chlebek
Przepis na brownie. Czekoladowa rozkosz w kilku krokach
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady,
- 200 g cukru,
- 5 dużych jajek,
- 200 g masła,
- ok. 160 g mąki pszennej tortowej,
- 1 szklanka mleka,
- 3 pełne łyżki kakao,
- 1 mały kieliszek czarnego rumu (50 ml).
Brownie - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i wkrusz do niego czekoladę. Dodaj masło oraz mleko i całość podgrzewaj na minimalnym ogniu, co chwile mieszając.
- Kiedy masa się rozpuszcza, zajmij się jajkami. Wbij je do miski i wsyp cukier. Za pomocą miksera utrzyj całość na jasny, puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj kakao oraz mąkę przesianą przez drobne sito. Masę wymieszaj szpatułką.
- Do masy z mąki i jajek ostrożnie wlej rozpuszczoną czekoladę z mlekiem i masłem oraz dolej rum. Krótko wymieszaj, by składniki tylko się połączyły.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wlej do niej cisto i lekko wyrównaj wierzch szpatułką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 45-50 minut. Po upieczeniu udekoruj polewą czekoladową i pozostaw ciasto, by ostygło, a polewa stężała.