Naleśniki i racuchy w jednym. Są tak puszyste, że nie uwierzysz. To przez jeden składnik

Jeśli uwielbiasz naleśniki i racuchy, i nie możesz się zdecydować, co jest lepsze, rozwiążemy ten problem. Dziś mamy przepis, który łączy te dwa smakołyki w jedną puszystą i słodziutką całość. Za oceanem jedzą to codziennie na śniadanie.

Naleśniki amerykańskie, czyli znane i uwielbiane na całym świecie pancakes, nie przypominają w niczym naszych klasycznych, cienkich naleśników. Są puszyste, delikatne i idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub posiłek do pracy albo szkoły. W przeciwieństwie do naleśników i klasycznych racuchów, w przepisie nie ma mleka. Zamiast tego użyj kefiru i dodaj najbardziej jesienną przyprawę. Cynamonowe naleśniki po amerykańsku wprawią cię w dobry humor już samym zapachem. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne placki ziemniaczane

Naleśniki po amerykańsku. Słodziutkie i puszyste

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
  • 200 ml kefiru,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
  • cukier puder do smaku,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia, najlepiej masło klarowane.

Pancakes - sposób wykonania:

  1. Do miski wlej kefir i wbij jajka. Wymieszaj, możesz użyć miksera na średnich obrotach. Następnie przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Teraz energicznie wymieszaj ciasto łyżką, tylko do połączenia składników.
  2. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
  3. Kiedy patelnia będzie już gorąca, głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Pancakes powinny być lekko rumiane.
  4. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem.

Z czym podawać pancakes? Masz całe mnóstwo opcji do wyboru. Możesz najzwyczajniej w świecie oprószyć je cukrem pudrem. Możesz także podać je z domową konfiturą lub marmoladą albo kremem czekoladowym z owocami. Ciekawą opcją jest także podanie ich po amerykańsku, czyli z masłem i smażonym boczkiem oraz z syropem klonowym. 

Więcej o: