Naleśniki amerykańskie, czyli znane i uwielbiane na całym świecie pancakes, nie przypominają w niczym naszych klasycznych, cienkich naleśników. Są puszyste, delikatne i idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub posiłek do pracy albo szkoły. W przeciwieństwie do naleśników i klasycznych racuchów, w przepisie nie ma mleka. Zamiast tego użyj kefiru i dodaj najbardziej jesienną przyprawę. Cynamonowe naleśniki po amerykańsku wprawią cię w dobry humor już samym zapachem.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne placki ziemniaczane
Naleśniki po amerykańsku. Słodziutkie i puszyste
Składniki:
- 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
- 200 ml kefiru,
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
- szczypta cynamonu (opcjonalnie),
- cukier puder do smaku,
- 2 jajka,
- tłuszcz do smażenia, najlepiej masło klarowane.
Pancakes - sposób wykonania:
- Do miski wlej kefir i wbij jajka. Wymieszaj, możesz użyć miksera na średnich obrotach. Następnie przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Teraz energicznie wymieszaj ciasto łyżką, tylko do połączenia składników.
- Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
- Kiedy patelnia będzie już gorąca, głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Pancakes powinny być lekko rumiane.
- Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem.
Z czym podawać pancakes? Masz całe mnóstwo opcji do wyboru. Możesz najzwyczajniej w świecie oprószyć je cukrem pudrem. Możesz także podać je z domową konfiturą lub marmoladą albo kremem czekoladowym z owocami. Ciekawą opcją jest także podanie ich po amerykańsku, czyli z masłem i smażonym boczkiem oraz z syropem klonowym.