Śniadaniowe placki warzywne to mój sprawdzony przepis na sytuacje, gdy brakuje mi pomysłu na poranny posiłek. Są świetnym rozwiązaniem, bo łączą w sobie różnorodne warzywa, które mam akurat pod ręką. Zrobienie tych placków wymaga odrobiny cierpliwości, ale efekt końcowy zawsze rekompensuje poświęcony czas. Placki wychodzą chrupiące z zewnątrz, a miękkie i pełne smaku w środku – idealne, by zacząć dzień zdrowo i sycąco. Masę na te placki można wykonać nawet dzień wcześniej, dzięki temu rano oszczędzimy mnóstwo czasu.
Czasami dodaję do nich różne przyprawy, które nadają nieco innego charakteru, w zależności od mojego nastroju czy dostępnych produktów. Można je serwować zarówno solo, jak i z różnymi dodatkami, jak na przykład sosem jogurtowym, jajkiem sadzonym czy awokado. Placki świetnie sprawdzają się także jako posiłek do pracy czy szkoły, ponieważ smakują dobrze na zimno, a ich uniwersalność sprawia, że nigdy się nie nudzą. Dodatkowo można do nich dodawać cokolwiek się chce, ponieważ w takim połączeniu wszystko smakuje wyśmienicie. Jeśli dalej zastanawiasz się nad tym, co zrobić na śniadanie, to ten przepis jest idealny.
Składniki
Sposób przygotowania