Istnieją takie połączenia smakowe, które w pierwszej chwili wydają się dziwne, ale kiedy już ich spróbujemy, jesteśmy wniebowzięci. Tak będzie z dzisiejszym przepisem na pieczony camembert. Camembert z piekarnika może być zarówno pyszną przekąską, jak i kolacją czy oczywiście szybkim obiadem. Jednak sam ser nie zwali nas z nóg, ważne są dodatki. W tym przypadku będą to brzoskwinie i orzechy. Przepis zdradziła mi znajoma, a ja byłam w szoku, że to takie pyszne.
Zobacz wideo Zobacz przepis na camembert w cieście
Szybki obiad, czyli camembert pieczony z brzoskwiniami i orzechami
Składniki:
- 2 krążki sera camembert,
- 3 średnie brzoskwinie,
- garść orzechów - pistacji lub migdałów,
- miód,
- świeży rozmaryn.
Camembert pieczony z brzoskwiniami - sposób wykonania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne i dodaj na dno łyżkę miodu.
- Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki, ser camembert wyjmij z opakowania i ostrym nożem natnij skórkę w kratkę.
- Na środku naczynia połóż ser i dookoła ułóż kawałki brzoskwiń. Całość lekko skrop miodem, delikatnie osól gruboziarnistą solą i dodaj porwaną gałązkę rozmarynu.
- Na wierzchu rozsyp posiekane orzechy i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Piecz przez ok. 20 minut, aż ser zacznie wypływać, a owoce się skarmelizują.
Tak przygotowany camembert podawaj z chrupiąca bagietką ziołową lub czosnkową. Do tego kubek dyniowego kompotu lub owocowego grzańca i można cieszyć się jesienią.