Błyskawiczny obiad, który syci po uszy. To połączenie zaskoczy każdego

Są takie dni, kiedy nie mamy czasu ani ochoty na długie stanie nad garnkami, ale przecież obiad trzeba zjeść. Dziś mamy przepis na szybki obiad, który zadziwi cię smakiem i połączeniem składników. Ser z owocami skradnie ci serce.

Istnieją takie połączenia smakowe, które w pierwszej chwili wydają się dziwne, ale kiedy już ich spróbujemy, jesteśmy wniebowzięci. Tak będzie z dzisiejszym przepisem na pieczony camembert. Camembert z piekarnika może być zarówno pyszną przekąską, jak i kolacją czy oczywiście szybkim obiadem. Jednak sam ser nie zwali nas z nóg, ważne są dodatki. W tym przypadku będą to brzoskwinie i orzechy. Przepis zdradziła mi znajoma, a ja byłam w szoku, że to takie pyszne. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na camembert w cieście

Szybki obiad, czyli camembert pieczony z brzoskwiniami i orzechami

Składniki:

  • 2 krążki sera camembert, 
  • 3 średnie brzoskwinie, 
  • garść orzechów - pistacji lub migdałów, 
  • miód, 
  • świeży rozmaryn. 

Camembert pieczony z brzoskwiniami - sposób wykonania:

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne i dodaj na dno łyżkę miodu. 
  2. Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki, ser camembert wyjmij z opakowania i ostrym nożem natnij skórkę w kratkę. 
  3. Na środku naczynia połóż ser i dookoła ułóż kawałki brzoskwiń. Całość lekko skrop miodem, delikatnie osól gruboziarnistą solą i dodaj porwaną gałązkę rozmarynu. 
  4. Na wierzchu rozsyp posiekane orzechy i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Piecz przez ok. 20 minut, aż ser zacznie wypływać, a owoce się skarmelizują. 

Tak przygotowany camembert podawaj z chrupiąca bagietką ziołową lub czosnkową. Do tego kubek dyniowego kompotu lub owocowego grzańca i można cieszyć się jesienią. 

Więcej o: