• Link został skopiowany

Pulpety w sosie będą najlepsze na świecie. Jeden składnik jest całkowicie zbędny

Kto z nas nie lubi mięciutkich, soczystych pulpetów w aromatycznym sosie? Przepis na pulpety jest naprawdę prosty, trzeba jednak odpowiednio zadbać o mięsne kuleczki. Jeden składnik jest niepotrzebny i nie mówimy tutaj o jajku.
Pulpety w sosie
Timolina /Shutterstock

Pulpety to taki obiadowy pewniaczek - zawsze będzie wszystkim smakować. Bez znaczenia, w jakim sosie podasz pulpety, mięsne kuleczki muszą być delikatne, soczyste i mięciutkie. Tutaj rada jest bardzo prosta - pulpety to nie są mielone, więc nie dodajemy do nich bułki ani tym bardziej bułki tartej. Żeby jednak związać masę, warto dodać jajko, a żeby pulpety były puszyste, należy je dobrze napowietrzyć. W tym pomoże woda gazowana. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na klasyczne kotlety mielone

Przepis na soczyste pulpety w sosie. Każdy poprosi o dokładkę

Składniki:

  • ok. 600 g mielonego mięsa,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu,
  • 1 większe jajko,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki passaty,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, oregano, szczypta chili,
  • mąka,
  • odrobina oliwy lub oleju.

Pulpety w sosie pomidorowym - sposób wykonania:

  1. Zacznij od wyrobienia masy mięsnej. Mielone mięso przełóż do miski, dodaj ulubione przyprawy i wbij jajko. Następnie wyrabiaj masę, aż przestanie być klejąca. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie pulpeciki. Każdy z nich obtocz w mące.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Następnie obsmaż pulpeciki tak, by z każdej strony mięso się zamknęło. Podsmażone pulpeciki przełóż na talerz.
  3. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki i passatę. Całość podsmażaj przez ok. 5 minut.
  4. Dopraw do smaku przyprawami i ziołami, wlej bulion, zamieszaj i dołóż pulpeciki. Całość duś na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Takie pulpeciki podawaj, z czym chcesz. Świetnie smakują z ryżem albo kaszą i na przykład surówką z kapusty. Możesz podawać je także z ulubionym makaronem i posypać startym serem. Tak podane będą na pewno przepyszne. 

Więcej o: