Pulpety to taki obiadowy pewniaczek - zawsze będzie wszystkim smakować. Bez znaczenia, w jakim sosie podasz pulpety, mięsne kuleczki muszą być delikatne, soczyste i mięciutkie. Tutaj rada jest bardzo prosta - pulpety to nie są mielone, więc nie dodajemy do nich bułki ani tym bardziej bułki tartej. Żeby jednak związać masę, warto dodać jajko, a żeby pulpety były puszyste, należy je dobrze napowietrzyć. W tym pomoże woda gazowana.
Zobacz wideo Zobacz przepis na klasyczne kotlety mielone
Przepis na soczyste pulpety w sosie. Każdy poprosi o dokładkę
Składniki:
- ok. 600 g mielonego mięsa,
- 1 niewielka cebula,
- 1 szklanka bulionu lub rosołu,
- 1 większe jajko,
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki passaty,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, oregano, szczypta chili,
- mąka,
- odrobina oliwy lub oleju.
Pulpety w sosie pomidorowym - sposób wykonania:
- Zacznij od wyrobienia masy mięsnej. Mielone mięso przełóż do miski, dodaj ulubione przyprawy i wbij jajko. Następnie wyrabiaj masę, aż przestanie być klejąca. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie pulpeciki. Każdy z nich obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Następnie obsmaż pulpeciki tak, by z każdej strony mięso się zamknęło. Podsmażone pulpeciki przełóż na talerz.
- Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki i passatę. Całość podsmażaj przez ok. 5 minut.
- Dopraw do smaku przyprawami i ziołami, wlej bulion, zamieszaj i dołóż pulpeciki. Całość duś na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Takie pulpeciki podawaj, z czym chcesz. Świetnie smakują z ryżem albo kaszą i na przykład surówką z kapusty. Możesz podawać je także z ulubionym makaronem i posypać startym serem. Tak podane będą na pewno przepyszne.