Słoiki z ogórkami kiszonymi syczą? To oznacza tylko jedno. Tak sprawdzisz, czy nadają się do jedzenia

Polacy je uwielbiają. Ogórki kiszone to jedne z najczęściej przygotowywanych przetworów na zimę. Czasem jednak pojawia się na nich biały nalot, a słoiki wydają z siebie dziwne dźwięki. Czy takie kiszonki można zjeść?

Ogórki kiszone są zdrowe i warto włączyć je do swojej diety. Zawierają sporo witamin K, C i E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo są bogate w fosfor, wapń, magnez, potas i sód. Kiszonki uchodzą za naturalne probiotyki, wzmacniają odporność organizmu i wzbogacają florę bakteryjną jelit. Jak je przyrządzić, aby się nie zepsuły?

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Dlaczego słoiki z ogórkami "syczą"? To nie magia, tylko naturalne zjawisko

"Syczenie" słoików ma związek z procesem fermentacji, która w nadmiarze może doprowadzić do psucia się kiszonek. Biały nalot jest naturalny i jest wynikiem obecności bakterii kwasu mlekowego. Jeśli jednak po odkręceniu słoika czuć nieprzyjemny zapach lub widać biało-szary meszek, to znak, że ogórki dopadła pleśń. W takiej sytuacji nie nadają się do spożycia i należy je wyrzucić.

Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją? Jeden fałszywy ruch i całą robota na marne
Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją? Jeden fałszywy ruch i całą robota na marne Fot. Grzegorz Dąbrowski / Agencja Wyborcza.pl

"Syczące" słoiki nie powinny być jednak powodem do zmartwień. Zachodzi w nich fermentacja, która jest przyczyną charakterystycznego "musowania" wody. Cukry przekształcają się w kwas mlekowy i dwutlenek węgla, w efekcie czego przetwory wydają z siebie dźwięki.

Jakich błędów nie popełniać przy kiszeniu ogórków? Przechowuj je w odpowiedni sposób. Ważna jest temperatura

Aby zapobiec psuciu się kiszonek, warto zwrócić uwagę na sposób przechowywania. Po zakręceniu słoików, kiedy proces fermentacji jest najbardziej intensywny, należy je trzymać w temperaturze od 20 do 23 stopni Celsjusza. Proces trwa do tygodnia, a po upływie tego czasu, przetwory najlepiej przenieść do chłodnego i ciemnego miejsca, bo w niższych temperaturach fermentacja zwalnia i zmniejsza się ryzyko zepsucia ogórków. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: