• Link został skopiowany

Przepis na pankejki iście jesienne. Będą puszyste i słodkie, ta przyprawa to konieczność

Pankejki to coś więcej niż po prostu placki. To coś między racuchami a naleśnikami. Z tego przepisu wyjdą słodkie, delikatne i puszyste. Jeśli jednak chcesz im nadać jesiennego twistu, nie zapomnij o tej korzennej przyprawie. Jesienią dodajemy ją do wszystkich słodkości.
Placki ryżowe
Fot. Shutterstock, Alikssa

Naleśniki amerykańskie, czyli po prostu pankejki lub oryginalnie - pancakes, są naprawdę przepyszne i tak puszyste, że aż proszą się, żeby zanurzyć w nich zęby. To najlepszy pomysł na śniadanie lub podwieczorek na słodko. Idealnie sprawdzą się także na lunch do pracy. Jak je zrobić? Zapomnij o mleku i postaw na maślankę. Jesienią jednak dodaj do ciasta odrobinę cynamonu. Ta przyprawa idealnie podrasuje smak puszystych pankejków i sprawi, że jesień stanie się twoją ulubioną porą roku. 

Zobacz wideo Kto robi lepsze naleśniki? Sprawdziliśmy

Jesienne pankejki - przepis na puszystą słodkość

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
  • 200 ml maślanki,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • cukier puder do smaku,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia, najlepiej masło klarowane.

Pankejki z cynamonem - sposób wykonania:

  1. Do miski wlej maślankę i wbij jajka. Wymieszaj, możesz użyć miksera na średnich obrotach. Następnie przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Teraz energicznie wymieszaj ciasto łyżką, tylko do połączenia składników.
  2. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
  3. Kiedy patelnia będzie już gorąca, głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Pancakes powinny być lekko rumiane.
  4. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem.

Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta na pankejki łyżkę jasnego, słodkiego kakao lub łyżeczkę gorzkiego. Możesz dodać także rozgniecionego banana lub zmiksowane truskawki. Nie ograniczaj się, tylko baw się smakiem i dodatkami - każdego dnia możesz zrobić pankejki w inny sposób.

Więcej o: