Naturalny kosmetyk i lekarstwo w jednym. Mam sprawdzony przepis na napój bogów

Nie od dziś wiadomo, że naturalne środki na urodę i wzmocnienie odporności są najlepsze i niech za przykład posłuży nasz dzisiejszy przepis. Jesień trwa, więc pora wykopać i cieszyć się burakami w wielu postaciach. Nie wolno zapomnieć o przetworach oraz o najcenniejszej rzeczy, którą można uzyskać z buraków. Poprawia cerę, wzrost włosów i odporność, a to zaledwie chwila roboty.

Nikomu chyba nie trzeba mówić, że kiszonki mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, odporność i urodę. Zakwas buraczany jesienią może uchronić cię przed infekcjami, a dodatkowo poprawić kondycję włosów, cery i jeśli masz problemy z jelitami, wystarczy pół szklanki od czasu do czasu i poczujesz różnicę. Przepis jest tak prosty, że sama jestem w szoku, a robię go od lat. 

Zobacz wideo Ten przepis na buraki cię onieśmieli. Zobacz nasze wideo

Napój bogów. Przepis na zakwas buraczany

Składniki:

  • 2 kg buraków, polecam podłużne, 
  • ok. 10 ząbków czosnku,
  • 10 listków laurowych,
  • 12 kulek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki soli na 2 litry wody,
  • 2 łyżki pieprzu ziarnistego,
  • korzeń chrzanu podzielony na kawałki.

Zakwas z buraków - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zajmij się burakami. Dokładnie je oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy, że dokładnie wyczyścisz je szczoteczką. 
  2. Przygotuj duży słoik i wyparz go wrzątkiem. Następnie do sucha wytrzyj czystą ściereczką lub pozostaw do całkowitego wyschnięcia. W tym czasie przygotuj solankę - dwie łyżki soli kamiennej rozpuść w dwóch litrach wody i zagotuj. Pozostaw do ostygnięcia. 
  3. Buraki pokrój w plastry i włóż do słoika. Dodaj pokrojony korzeń chrzanu, obrany i zgnieciony czosnek oraz przyprawy. Całość zalej solanką. 
  4. Otwór słoika zakryj gazą lub ściereczką, a słoik odstaw na kuchenny blat lub w miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Po trzech dniach powinien zacząć się proces fermentacji. Po tym czasie możesz zakręcić słoik zakrętką i odstawić w chłodne miejsce. 

Wartości odżywcze i zdrowotne buraka czerwonego

Są bogate w błonnik, dzięki czemu poprawiają trawienie i zmniejszają ryzyko zaparć. Są przyjazne dla flory jelitowej i sprzyjają namnażaniu się korzystnych dla organizmu bakterii. To zaś przekłada się na wzmocnienie układu odpornościowego.

Ponadto buraki w różnej postaci, w tym sok z buraka i zakwas z buraka, zmniejszają stany zapalne i chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Zawierają też kwas foliowy, który pełni ważną rolę w naprawie uszkodzeń naczyń krwionośnych. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Kto powinien uważać na buraki?

To warzywo jest jednak bogate w szczawiany, które sprzyjają tworzeniu się kamieni nerkowych. Dlatego osoby ze skłonnościami do tego schorzenia, powinny unikać nadmiaru soku z buraka lub pić go rzadko i w umiarkowanych ilościach. Szczawiany mogą również przyczyniać się do zaostrzenia dny moczanowej.

Osoby z wrażliwym żołądkiem lub cierpiące na zespół jelita drażliwego także nie powinny pić soku z surowego buraka. Ostrożni powinni być także diabetycy. Surowe buraki mają stosunkowo niski indeks glikemiczny (30), który po ugotowaniu wzrasta jednak do 65.

Więcej o: