• Link został skopiowany

Jesienią zrób najlepszą kiszonkę. Sezon na chrupiące warzywo właśnie trwa

Sezon na kiszonki kojarzy nam się raczej z latem, jednak prawda jest taka, że różne smakołyki możemy kisić przez cały rok. Dziś mamy przepis na przepyszną i bardzo zdrową kiszonkę, która najlepsza wyjdzie właśnie jesienią. Mało kto ją robi, a jest lepsza od ogórków i kapusty.
Kiszony kalafior to nowy król domowych przetworów
Alina Chereches /Shutterstock

Polacy uwielbiają kiszonki i na potęgę kisimy ogórki i kapustę. Czasami zdarzy się także kiszona cukinia, kiszone pomidory lub w sezonie rzodkiewki. Jednak wciąż mało osób słyszało o kiszonym kalafiorze i pora natychmiast to zmienić. Kiszony kalafior smakuje lepiej niż ogórki i w przeciwieństwie do nich, zawsze wychodzi boskochrupiący. Przepis na kiszony kalafior jest banalny i nikomu nie sprawi problemu, a kiedy białe różyczki będą gotowe, zajadaj ze smakiem, by wzmocnić na zimę swoje jelita, a co za tym idzie - układ odpornościowy. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na kalafior w wersji azjatyckiej

Kiszonka na medal. Weź kalafior i zanurz w solance

Oprócz 2 główek kalafiorów, będziesz potrzebować:

  • 3 litrów wody i trzech łyżek soli kamiennej, 
  • kilku gałązek kopru wraz z baldachami (po jednym na każdy słoik),
  • kilku ząbków czosnku (po 2 na każdy słoik),
  • korzenia chrzanu (po 2 niewielkie kawałki do każdego słoika),
  • liści laurowych (po 2 do słoika),
  • ziela angielskiego (po 3-4 do słoika),
  • opcjonalnie odrobiny soku z kiszonej kapusty lub ogórków.

Kiszony kalafior - sposób wykonania:

  1. Słoiki wyparz i wytrzyj do sucha. Muszą być niemal sterylne, wówczas kiszonki na pewno udadzą się perfekcyjnie.
  2. Przygotuj solankę. W wodzie rozpuść sól i zagotuj. Następnie pozostaw solankę, by ostygła. Nie musi być zimna - najlepiej, gdyby miała temperaturę pokojową.
  3. Kalafiory podziel na różyczki i dokładnie oczyść. Liście kalafiora mogą być uzupełnieniem wywaru warzywnego - nie warto ich wyrzucać.
  4. Na dno każdego słoika połóż czosnek, chrzan, ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dość ciasno układaj różyczki kalafiora, zalej całość wodą, a na wierzchu połóż zwiniętą gałązkę kopru.
  5. Słoiki szczelnie zakręć i zanieś w ciemnie, chłodne miejsce. Po tygodniu można już zajadać.

Jeśli nie możesz znaleźć kwiatu kopru, do kiszenia możesz użyć normalnego pęczka kopru, który dostaniesz w każdym sklepie. Możesz także użyć kopru w nasionach, one dodadzą bardzo ciekawego i niepowtarzalnego aromatu. 

Więcej o: