• Link został skopiowany

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Dodaję na patelnię łyżkę innego składnika, jest megakremowa

Jajecznica to niekwestionowana królowa śniadań i wielu z nas nie wyobraża sobie zacząć dzień od innego dania. Niestety jednak bywa tak, że jajecznica wychodzi sucha i wiórowata. Wiemy, jak temu zaradzić. Przestań smażyć ją na maśle lub smalcu, mamy na to lepszy sposób, a jajecznica już zawsze będzie puszysta i kremowa.
Jajecznica
Fot. furo_felix/iStock

Jajecznica to jeden z najlepszych i zarazem najłatwiejszych i najszybszych pomysłów na śniadanie. Opcji na przygotowanie jajecznicy jest całe mnóstwo, smak dania zależy od dodatków, jednak zawsze najważniejsze są jajka. Nikt nie lubi wysuszonej jajecznicy, a nie każdy wie, jak uzyskać bardzo kremową i puszystą konsystencję. Okazuje się, że największy wpływ na to ma sposób smażenia, a dokładniej to, na czym smażymy. Masło lub smalec to wcale nie najlepszy wybór, jeżeli chodzi o smażenie jajecznicy. Zdecydowanie bardziej polecamy majonez. Tak, smażenie jajecznicy na majonezie to sposób na to, by twoje jajka zawsze były delikatne i przepyszne. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na jajka w cieście francuskim

To najlepszy sposób na kremową jajecznicę. Usmaż ją na majonezie

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 mała cebulka szalotka
  • kilka plastrów wędliny, boczku lub kawałek kiełbasy,
  • czubata łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do dekoracji.

Jajecznica na majonezie - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i dodaj pół łyżki majonezu. Kiedy się roztapia, pokrój cebulę i dodatki, których zamierzasz użyć.
  2. Następnie zeszklij cebulę i potem dodaj dodatki. Ja zwykle używam boczku, ale ty możesz dodać co wolisz - bardzo polecam wędzonego kurczaka albo rybę. Podsmażaj kilka chwil, aż dodatki się zarumienią.
  3. Dodaj resztę majonezu i poczekaj, aż się roztopi. Następnie wbij jajka i kiedy białko zacznie się ścinać, delikatnie mieszaj szpatułką, aż uzyskasz twoją ulubioną konsystencję. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.

Ten przepis to kolejny dowód na to, że połączenie jajek i majonezu jest idealne. Pamiętaj jednak, żeby zawsze wybierać majonez o dobrym, jak najkrótszym składzie. Możesz majonez wykonać także samodzielnie, wówczas będziesz wiedzieć dokładnie, co ląduje na twoim talerzu. 

Więcej o: