-
Haps
-
Jak przygotować
- To najlepsze pączuszki pod słońcem. Dziesięć minut i masz górę mięciutkich kuleczek
To najlepsze pączuszki pod słońcem. Dziesięć minut i masz górę mięciutkich kuleczek
Kto z nas nie lubi sobie dosłodzić od czasu do czasu? Jeśli możesz określić siebie słodkim mianem łasucha, musisz koniecznie poznać ten przepis na małe pączki z serka mascarpone. Są delikatne, puszyste, a robi się je błyskawicznie. Wystarczy dziesięć minut, a otworzy się przed tobą portal do pączkowej rozkoszy.
Minipączki z serka mascarpone to obłędny przepis na słodkie co nieco, kiedy na przykład mamy niespodziewanych gości lub po prostu mamy ochotę na deser, a do cukierni daleko. Te mięciutkie, malutkie pączuszki wychodzą za każdym razem, a podstawą jest delikatny serek mascarpone. Podczas robienia tych pączków najdłużej schodzi się z rozgrzaniem oleju. Pamiętaj, że nie może być za gorący. Żeby odnieść pączkowy sukces, olej powinien mieć między 160 a 180 stopni.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne pączki hiszpańskie
Minipączki z mascarpone. Dziesięć minut i gotowe
Składniki:
- 250 g mascarpone,
- 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 450,
- 2 większe jajka,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego,
- 2 pełne łyżki śmietany 12 lub 18 proc.,
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia.
Szybkie pączki z serka mascarpone - sposób wykonania:
- Na początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową, to naprawdę istotne.
- Serek mascarpone wymieszaj z jajkami oraz kwaśną śmietaną. Do innej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Suche składniki przesyp do serka połączonego z jajkami i wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki. Możesz także je zmiksować na niskich obrotach.
- W szerokim rondlu lub garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Następnie łyżką nakładaj porcje ciasta na pączki. Ciasto zsuwaj na tłuszcz inną łyżeczką moczoną w oleju - to ułatwi sprawę.
- Pączki smaż na złoty kolor. Pod wpływem temperatury powinny same się obracać. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym i kiedy nieco odciekną, oprósz je cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.