• Link został skopiowany

Na śniadanie nie jem już jajecznicy i omletów. Jajka w tej formie są bezkonkurencyjne

Jajka to świetny wybór na śniadanie, kiedy chcemy zjeść smacznie i jednocześnie dostarczyć sobie porządnej i długotrwałej dawki energii. Zwykle stawiamy na szybką jajecznicę lub omlety z dodatkami, ale inny pomysł na jajka jest zdecydowanie lepszy. Jak zrobić jajko w koszulce? Przyda się kwaśny płyn.
Jajko w koszulce
Joe Gough /Shutterstock

Jajka w koszulce, zwane także jajkami po benedyktyńsku lub jajkami poszetowymi, to bezsprzecznie jedna z najlepszych wersji jajek, jakie można zjeść na śniadanie. Przepis na jajka w koszulce jest banalny - po prostu delikatnie wkłada się do wrzątku rozbite jajko i czeka, by białko wokół żółtka się ścięło. Nie zawsze jednak jajka współpracują z kucharzem, a białko rozlewa się i jajko nie wychodzi lub wychodzi nieestetyczne. Żeby temu zaradzić, przyda się odrobina octu. Dodany do wody sprawi, że białko nie będzie się rozlewać, a grzecznie pozostanie na swoim miejscu, "pilnując" płynnego żółtka. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszny domowy chleb

Jajka w koszulce. Najlepsza wersja jajek na śniadanie i nie tylko

Składniki:

  • 4 jajka,
  • łyżka octu,
  • szczypta soli.

Ponadto:

  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej aromatycznej wędliny,
  • rukola lub szpinak,
  • 2 pszenne bułki, 
  • masło.

Jajka w koszulce na grzankach - sposób wykonania:

  1. Pieczywo podpiecz w opiekaczu lub na patelni z odrobiną masła.
  2. W garnku zagotuj wodę z octem i odrobiną soli. Woda nie powinna intensywnie wrzeć. Następnie łyżką zrób wir i w jego środek włóż rozbite jajko. Gotuj przez kilka chwil, aż białko w całości się zetnie.
  3. Następnie ostrożnie wyłów jajko łyżką cedzakową i połóż na talerzu. Tak samo zrób z pozostałymi.
  4. Na patelni chwilę podsmaż plastry wędliny (nie jest to konieczne) i ułóż je na opieczonym pieczywie. Na szynkę połóż rukolę lub szpinak, a następnie jajko. Udekoruj świeżo zmielonym pieprzem lub płatkami chili. 

Jajka w koszulce świetnie smakują także z sosem majonezowym albo zwykłym majonezem. Najczęściej jednak podaje się je z sosem holenderskim na bazie masła, żółtek i soku z cytryny. Możesz także zaserwować je z frankfurterkami lub plastrami bekonu. Opcji jest wiele, każda z pewnością pyszna.

Więcej o: