Jajka w koszulce, zwane także jajkami po benedyktyńsku lub jajkami poszetowymi, to bezsprzecznie jedna z najlepszych wersji jajek, jakie można zjeść na śniadanie. Przepis na jajka w koszulce jest banalny - po prostu delikatnie wkłada się do wrzątku rozbite jajko i czeka, by białko wokół żółtka się ścięło. Nie zawsze jednak jajka współpracują z kucharzem, a białko rozlewa się i jajko nie wychodzi lub wychodzi nieestetyczne. Żeby temu zaradzić, przyda się odrobina octu. Dodany do wody sprawi, że białko nie będzie się rozlewać, a grzecznie pozostanie na swoim miejscu, "pilnując" płynnego żółtka.
Składniki:
Ponadto:
Jajka w koszulce świetnie smakują także z sosem majonezowym albo zwykłym majonezem. Najczęściej jednak podaje się je z sosem holenderskim na bazie masła, żółtek i soku z cytryny. Możesz także zaserwować je z frankfurterkami lub plastrami bekonu. Opcji jest wiele, każda z pewnością pyszna.