• Link został skopiowany

Zapomnij o zupie z dyni. Jesienią ten krem rozgrzewa lepiej niż herbata

Jesień to idealny czas na rozgrzewające zupy. Jeśli myślisz, że znasz już wszystkie kremy warzywne - ten przepis cię zaskoczy. Kolor może sugerować dynię, ale główną rolę grają tu zupełnie inne składniki. To danie jest nie tylko pyszne, ale też pełne witamin i składników, które wspierają odporność.
Zupa
fermate/iStock

Choć kolor zupy może sugerować dynię, jej smak i skład zaskakują od pierwszej łyżki. Bataty i marchewka tworzą idealne połączenie — słodkawe, kremowe i pełne wartości odżywczych. Dzięki przyprawom jak imbir, kurkuma czy gałka muszkatołowa zupa zyskuje wyrazisty charakter i doskonale rozgrzewa. To danie, które robi wrażenie nie tylko na talerzu.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Zupa z batatów i marchewki to bardzo ciekawa propozycja. Nie tylko świetnie wygląda na talerzu, lecz również kryje w sobie wiele wartości odżywczych. Każdy wie, że marchewka jest dobra i warto po nią sięgać, ale może nie wszyscy mają świadomość, że bataty są równie zdrowe. Są źródłem białka i bombą witaminową (zawierają takie witaminy jak C, B, E, K). Bataty wykazują również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Tak jak i marchewki są bogate w beta-karoten i luteinę, która ma dobry wpływ na wzrok. Jak widzisz zrobienie tej zupy naprawdę się opłaca, bo nie tylko możemy cieszyć się smakiem, lecz także dostarczaniem organizmowi cennych składników.

Przepis na zupę z batata i marchewki

Składniki:

  • 1 l bulionu,
  • 500 g batatów,
  • 250 g marchewki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • szczypta kurkumy,
  • odrobinę gałki muszkatołowej dla smaku,
  • sól i pieprz dla smaku,
  • śmietana i groszek ptysiowy do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty, marchewkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż ją na małym ogniu przez kilka chwil, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula stanie się rumiana, dodaj do niej czosnek. Nie trzymaj składników za długo, by z czosnku nie uwolnił się gorzki posmak.
  3. Do cebuli i czosnku dodaj batata i marchewkę. Podsmaż wszystko przez około 5-10 minut pod przykrywką, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie powinien uwolnić się dodatkowy smak warzyw.
  4. Wysmażone warzywa zalej bulionem. Gotuj wszystko do momentu aż bataty i marchewka staną się miękkie.
  5. Do składników dodaj wszystkie wymienione przyprawy oraz obrany i starty na drobno imbir. Gotuj, wszystko jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając.
  6. Gdy zupa będzie gotowa, zmiksuj ją za pomocą blendera na gładki krem. Podawaj ją z kleksem śmietany, a także groszkiem ptysiowym.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: