Nie wyrzucaj mięsa i warzyw z rosołu. Dasz im drugie życie, robiąc poniedziałkowy obiad

Niedziela to dzień, gdy na naszych stołach pojawia się mnóstwo jedzenia. Oprócz aromatycznego rosołu często zjadamy też ziemniaki z mięsem. Zdarza się jednak, że na drugi dzień zostają składniki i resztki, z którymi nie wiemy, co zrobić. Ten przepis pomoże w decyzji.

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby rosołu, który ugotowała babcia lub mama. W wielu domach można zachwycać się jego smakiem prawie w każdą niedzielę. Jednak nawet taki klasyk może być niechętnie jedzony przez wiele dni. Dlatego sporo osób decyduje się już w poniedziałek na wykorzystanie go w inny, również smaczny sposób. Z wywaru najczęściej robi się zupę pomidorową. Jest świetnym wyborem, jednak dziś chcemy pokazać, że nie tylko bulion można dobrze wykorzystać.

Zobacz wideo Mielone na 4 sposoby - sztuka tolerancji

Jeśli masz ochotę na wykorzystanie rosołu do zrobienia innej zupy, to nie krępuj się i śmiało to zrób! Ale co z resztą składników? Jeśli nie masz na nie pomysłu i masz zamiar je wyrzucić, to koniecznie się wstrzymaj. Możesz z nich wyczarować świetne danie obiadowe, które doceni nawet największy niejadek. Wystarczy wszystko posiekać i uformować w zgrabne kotlety

Przepis na kotlety z niedzielnego rosołu

Składniki:

  • drobno posiekane mięso z rosołu,
  • warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler),
  • drobno posiekana cebula,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki bułki tartej (plus dodatkowa porcja do obtoczenia),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz posiekane mięso i warzywa z rosołu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Wymieszaj.
  2. Do powstałej mieszanki wbij jajka i dodaj pół szklanki bułki tartej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, że mięso i warzywa z rosołu są już częściowo przyprawione. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodaj więcej bułki tartej.
  4. Z przygotowanej masy uformuj kotlety o grubości około 1 cm. Następnie obtocz je w dodatkowej porcji bułki tartej.
  5. Rozgrzej olej na patelni. Gdy będzie on odpowiednio gorący, ułóż gotowe kotlety i smaż je na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  6. Po wysmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: